Omstreden top over Midden-Oosten van start in Warschau
Amerikaans vicepresident Mike Pence, de Poolse president Andrzej Duda en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto: EPA-EFE

In Warschau is woensdagavond de door Polen en de VS georganiseerde conferentie over het Midden-Oosten met een avondmaal begonnen. Naast Israël met premier Netanyahu was ook de Amerikaanse Trump-regering goed vertegenwoordigd.

Aan de tweedaagse conferentie ver vrede en veiligheid in het Midden-Oosten nemen vertegenwoordigers uit zowat zestig landen deel. Onder andere de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, Buitenlandminister Mike Pompeo en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kwamen naar de Poolse hoofdstad afgezakt.

De top wordt overschaduwd door heel wat afzeggingen en kritiek op de agenda. Rusland besloot na het bekijken van dat programma niet deel te nemen, meldt het persbureau Interfax op gezag van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS willen ‘unilaterale geopolitieke belangen opleggen door initiatieven die worden voorgesteld als de mening van de hele internationale gemeenschap’, klinkt het.

Iran als bondgenoot van Rusland veroordeelde woensdag wat het Amerikaanse pogingen noemt om druk uit oefenen op de beleidsvorming. ‘De samenzwering van grote staten zoals de VS heeft geen invloed op ons beleid’, citeerde het Russische staatspersagentschap TASS de Iraanse president Hassan Rohani. Amerikaanse functionarissen hebben nochtans met klem gezegd dat Iran niet op de agenda staat.