Dan toch Europees akkoord over controversiële hervorming auteursrecht
De hervorming van het auteursrecht is slecht nieuws voor Google-baas Sundar Pichai (r), hier met Europees Google-topman Philipp Justus. Foto: REUTERS

De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten zijn erin geslaagd hun onderhandelingen over de hervorming van het auteursrecht richting het digitale tijdperk succesvol af te ronden. Slecht nieuws voor Google, dat heel wat dreigt te moeten betalen.

Er is eindelijk een Europees akkoord over de hervorming van het auteursrecht, dat het gebruik van (sociale) media moet aanpassen aan het digitale tijdperk. Over de inhoud is nog niet veel bekend, maar het omstreden artikel 13, dat internetplatformen verplicht om de content die door hun gebruikers wordt geüpload, te filteren, zou behouden blijven.

Ook artikel 11 zou nog in het akkoord zitten. Dat voert een ‘linktaks’ in die persagentschappen en andere media en uitgevers het recht geeft een vergoeding te vragen wanneer er gelinkt wordt naar hun artikels.

Google heeft stevig geprotesteerd tegen de hervorming. Artikel 11 zou dan ook problematisch zijn voor de internetgigant: als die geen auteursrechten betaalt aan de websites waarvan de links verschijnen in de zoekrobot, zou die geen inhoud meer mogen weergeven van die sites. Google publiceerde zelf in januari een beeld om te tonen hoe problematisch dat eruit zou zien:

Dan toch Europees akkoord over controversiële hervorming auteursrecht
Foto: rr

Artikel 13 zou dan weer heel slecht nieuws zijn voor videowebsites als Youtube, eigendom van Google. Die zouden verplichten worden om ervoor te zorgen dat hun gebruikers geen video’s met auteursrechtelijk beschermd werk uploaden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze boetes.