‘Culinair Tomorrowland’ breekt alle records
Foto: Getty Images/iStockphoto

Jong Keukengeweld, de actie waarbij jongeren van 18 tot en met 30 jaar tegen een scherpe prijs in contact komen met Vlaamse chefs, breekt opnieuw potten. Om 21.00 uur woensdagavond stond de teller al op 15.720 couverts, meer dan het dubbele van de vorige editie in maart.

Als u nog twijfelt of de liefde van de Vlaming door de maag gaat: woensdagvoormiddag stonden gemiddeld 6.000 18- tot 30-jarigen in de wachtrij om een tafeltje te bemachtigen bij een van de 63 jonge Belgische chefs die deelnemen aan Jong Keukengeweld. Via de actie kunnen de jongeren van 1 tot en met 31 maart proeven van de Vlaamse en Brusselse gastronomie van morgen tegen licht verteerbare prijzen.

‘Door de grote interesse wordt de actie vaak omschreven als het Tomorrowland voor foodies’, zegt woorvoerder Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. Dat is dit jaar niet anders. De organisatie benadrukt dat ‘de wachtrijen veel korter waren dan tijdens de vorige edities omdat er enkele technische ingrepen plaatsvonden’. ‘We zijn nooit over 10.000 wachtenden gegaan.’

De beschikbare plaatsen bij populaire restaurants waren in geen tijd volzet. ‘Tegen 14.00 uur waren 25 restaurants al uitverkocht’, klinkt het. ‘De populairste chefs zijn Tim Boury, Sam Verstuyf, Damien Brunet, Evelien Swiers, Jan Wouters en Martijn Defauw.’ Volgens Toerisme Vlaanderen steken er geen provincies bovenuit. ‘Ze zijn elkaar waard. Er is een mooie spreiding over Vlaanderen en Brussel.’

De deelnemende jongeren betalen 49 euro voor een driegangenmenu, inclusief water en aangepaste wijnen of bieren. In restaurants met een Michelinster of een Gault&Millau-score vanaf 15/20 betalen ze 59 euro. De jongerenactie is een onderdeel van de imagocampagne Jong Keukengeweld van Toerisme Vlaanderen. Reserveren kan tot en met 31 maart.