De Britse natuurfotograaf had een cameraval opgezet in het Laikipia Wilderness Camp in Kenia om het grote roofdier te spotten nadat hij via een vriend geruchten had gehoord over het dier. Hij contacteerde de landeigenaars en trok erop uit met een gids om foto’s te nemen met zijn Camtraptions Camera Trap.

‘Ik kan een soort studiosetting met belichting creëren in het wild en daar mijn camera voor weken of zelfs maanden laten hangen’, legt hij uit aan Reuters. Maar tijdens de vierde nacht had hij al geluk: een mannelijke zwarte luipaard, afgaande op de grootte van het dier zo’n twee jaar oud, liep in de cameraval.

De zwarte kleur van de vacht is het gevolg van een genetische mutatie die leidt tot melanisme. De vlekken van het dier zijn wel nog duidelijk zichtbaar.

Ook videobeelden

Terwijl Burrard-Lucas foto’s nam, konden onderzoekers van de zoo van San Diego vorig jaar ook videobeelden maken van een wijfje. Ze berichten daarover in het African Journal of Ecology.

‘Samen zijn dit de eerste bevestigde beelden van zwarte luipaarden in Afrika’, zegt Nicholas Pilfold, hoofdonderzoeker van het San Diegoteam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig