Vakbonden De Lijn dienen stakingsaanzegging in
Foto: kds

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn dient een stakingsaanzegging in. Reden is de onvrede over het personeelsbeleid. In Limburg wordt donderdag al actie gevoerd.

In een brief aan de directeur-generaal van De Lijn, Roger Kesteloot, die woensdagavond werd verstuurd, kondigt het gemeenschappelijk vakbondsfront de stakingsaanzegging aan. Die is het gevolg van ‘de huidige malaise bij De Lijn en de grote verontwaardiging van zovele personeelsleden over het gevoerde personeelsbeleid en gebrek aan respect voor de sociale dialoog’.

De directie heeft nu drie werkdagen de tijd om de vakbonden bijeen te roepen voor een verzoeningsvergadering, zegt Rita Coeck van de ACOD. De vakbonden zullen nadien beslissen over verdere stappen.

De nationale staking woensdag werd goed opgevolgd bij de chauffeurs van De Lijn. Woensdagmiddag meldde de vervoersmaatschappij dat zo'n 17 procent van de chauffeurs uitgereden waren.

Limburg: ‘Opnieuw hardere acties’

In Limburg gaan de vakbonden donderdag al over tot een volledige staking. De gesprekken dinsdag tussen directie en vakbonden in de stelplaats Winterslag voldeden niet aan de verwachtingen. ‘Het is in die mate tegengevallen dat de mensen opnieuw zeggen dat het genoeg is geweest en dat ze weer naar hardere acties willen gaan. We hebben gereden tijdens de spitsuren uit bezorgdheid naar de reizigers toe, maar er is weinig bereidheid bij de chauffeurs om dat te blijven doen’, zegt Stan Reusen, secretaris van ACOD Limburg TBM.

Volgens Reusen is het vertrouwen in de directie helemaal weg. ‘Een engagementsverklaring is ontoereikend. De grote zorg van de chauffeurs is dat de aanpassingen niet aan de noden tegemoetkomen. Die aanpassingen zijn totaal nog niet gecommuniceerd in welke vorm dan ook. Het zijn allemaal engagementen, maar er is de afgelopen dagen nog niks zwart-wit op papier gezet.’

De directie van De Lijn vraagt intussen dat de reizigers opnieuw op hun bus zouden kunnen rekenen, aangezien het sociaal overleg nog volop loopt. Ze zegt dat er momenteel aanpassingen gebeuren aan de diensten waarvoor de chauffeurs langere pauzes vroegen. ‘De vakbonden hadden inderdaad opmerkingen geformuleerd, maar er zijn afspraken gemaakt en De Lijn heeft zich geëngageerd om die afspraken na te komen. Die principes moeten nu vertaald worden om de diensten aan te passen, maar die aanpassingen vragen even tijd’, zegt woordvoerster Sonja Loos.