Eddy Merckx niet vervolgd voor fraude bij levering fietsen aan Brusselse politie
Eddy Merckx. Foto: Photo News

Wielerlegende Eddy Merckx en twaalf andere verdachten in een corruptiezaak binnen de politie van de zone Brussel-Zuid ontsnappen zo goed als zeker aan vervolging. De zaak gaat onder andere over de levering van Eddy Merckx-fietsen aan de politie. Een commissaris zou gesjoemeld hebben met de offertes. In ruil kregen hij en zijn vrouw een dure fiets cadeau. Het Brusselse parket betreurt dat het dossier zo lang is blijven liggen.

Elf jaar na de eerste onderzoeksdaden werd de zaak eindelijk behandeld door de Franstalige raadkamer in Brussel. Die vroeg de buitenvervolgingstelling voor Eddy Merckx, maar ook voor twaalf andere verdachten onder wie politiemensen en politie-officieren.

Het parket van Brussel zegt het te betreuren dat het dossier, dat al lang afgesloten was door de onderzoeksrechter, vier jaar is blijven liggen. ‘Het is te wijten aan verschillende factoren dat deze zaak zonder gevolg wordt afgesloten’, zegt Ine Van Wymersch. ‘Wij betreuren dit omdat het geen goed signaal is. Het was een heel omvangrijk dossier en we kunnen maar werken met de middelen waarover we beschikken.’

Splinternieuwe fiets als cadeau

Overheidsdiensten, en dus ook de politie, moeten bij grote aankopen een aanbesteding uitschrijven om meerdere leveranciers de kans te geven de bestelling binnen te halen. Maar bij de politiezone Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) werd daar begin jaren 2000 vaak een loopje mee genomen, zo wees onderzoek uit.

Niet wie de beste prijs/kwaliteit kon bieden, haalde de bestellingen binnen, wel wie onder tafel het meeste toestopte. Die leveranciers kregen inzage in de prijzen van concurrenten en konden zo bij hun offerte, die geantidateerd werd, onder de prijs duiken.

Commissaris Philippe B. zou bijvoorbeeld voor Eddy Merckx in de enveloppen van andere kanshebbers hebben gekeken en hun prijzen hebben doorgespeeld aan de wielerlegende. Die zou volgens het onderzoek zijn offerte dan nog aangepast hebben om het contract toch binnen te halen. En dus mocht Merckx 46 fietsen leveren. Prijs: 15.000 euro. Commissaris B. zou in ruil dure nieuwe Merckx-fietsen gekregen hebben voor hem en zijn vrouw.

Toch was het luik Eddy Merckx maar deel van het dossier en was het gesjoemel al langer bezig toen zijn naam in 2012 werd genoemd.

Na een klacht vanuit het korps kreeg commissaris Philippe B., die bekendstaat als een expert hooliganisme en die verschillende belangrijke functies bekleedde bij de politiezone Brussel-Zuid, al in april 2008 speurders over de vloer. In opdracht van onderzoeksrechter Van Espen werd een huiszoeking uitgevoerd in zijn privéwoning en in het commissariaat waar hij werkte.

Autoreizen

Zo zouden de commissaris en verschillende van zijn vrienden binnen het korps op vakantie zijn gegaan met een auto die hen ter beschikking werd gesteld door garagehouders. In ruil mochten die dan patrouillewagens leveren aan het korps.

Ook bij andere aankopen voor het korps werden onder tafel cadeautjes gegeven, wees het onderzoek uit.

Eddy Merckx heeft nooit willen reageren op de affaire en heeft zijn fietsenfabriek intussen overgelaten. De nieuwe eigenaars hebben niets met de corruptiezaak te maken en ook de gewezen kampioen zelf zal nu zo goed als zeker buiten vervolging worden gesteld.

B. werkt vandaag nog altijd voor de politie en zal net als alle andere verdachten wellicht vrijuit gaan.