14 van de 15 verdachten Antwerpse bende aangehouden, één vrijgelaten
Dinsdag vonden op 46 plaatsen in en rond Antwerpen huiszoekingen plaats. Foto: sare

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft woensdag veertien van de vijftien dinsdag gearresteerde verdachten aangehouden in het onderzoek naar een grote criminele organisatie die zich bezighield met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapens en corruptie. Eén persoon werd vrijgelaten.

Van de vijftien personen die dinsdag werden opgepakt bij een reeks van 46 huiszoekingen door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, blijven er veertien aangehouden. Zij zullen vrijdag en maandag voor de raadkamer verschijnen. Het merendeel van de verdachten zijn Assyriërs.

Het onderzoek loopt al sinds 2017 en viseert een bende die niet alleen een zo groot mogelijk vermogen wilde vergaren, maar ook invloed probeerde te verwerven bij de stad, de haven, de politie, het bankwezen, de politiek en de kerk. Er zijn ook contacten ontdekt met ‘prominente en invloedrijke personen in Turkije’.

Het dossier rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam en zijn rol bij het verkrijgen van humanitaire visa is volgens het parket een uitloper van het onderzoek in kwestie. Kucam is geen verdachte in deze zaak.