De kracht en betrouwbaarheid van hun nieuwe Honda-motor is een groot vraagteken voor de Nederlander Max Verstappen en de Fransman Pierre Gasly, komend seizoen piloten bij Red Bull in de Formule 1. Het team stelde woensdag haar nieuwe wagen voor.

IN BEELD. De opvallende nieuwe F1-bolide van Max Verstappen

“De nieuwe motor gaat een beetje tijd vragen”, opende Verstappen, die sinds 2016 bij Red Bull reed met een Renault-motor. “Ik ben optimistisch, maar ook realistisch. Ik kan niet wachten om te beginnen. Ik wil zien hoe snel hij is, hoe betrouwbaar en hoe krachtig. Wanneer we dat weten, kunnen we de wagen gaan verbeteren.”

Zijn nieuwe teammakker, de 23-jarige Gasly, maakt zijn debuut bij Red Bull. Hij kwam over van zusterploeg Toro Rosso en werkte daar al met een Hondamotor. “Dat was een positieve ervaring”, aldus de Fransman. “Ik heb eerst een jaar met Honda gewerkt in de Super Formula, en vervolgens in de F1. Ik ga mijn kennis delen met het team. Het is een beetje een nieuwe start, voor mij, voor Honda en voor Red Bull.”

Enkele wijzigingen aan de wagen

In het tussenseizoen werden opnieuw enkele wijzigingen doorgevoerd aan de wagen. “De aanpassingen aan de voorvleugel en het ‘aerodynamisch pakket’ zouden een grote impact moeten hebben onze prestaties, maar dat weten we niet zeker, zolang we niet op het circuit hebben kunnen testen”, vervolgde Gasly. “We hebben theorieën in ons hoofd, maar kunnen die voorlopig nog niet bewijzen. Rijders willen altijd zo veel mogelijk kunnen inhalen, want dat maakt de race spannend. Maar daarvoor moeten we wel in staat zijn om onze concurrenten makkelijker te benaderen.”

Over de ‘inhaalkwestie’ hield Verstappen, binnen het circuit beschouwd als één van de beste ‘passeurs’, zich een beetje op de vlakte. “De aanpassing aan de voorvleugel is het grootst”, aldus de Nederlander. “Ik ben niet zeker of het zal functioneren, maar het is een grote uitdaging voor iedereen. Ik hoop dat we kunnen slagen. De achtervleugel is ook lichtjes veranderd, maar ik denk niet dat dat het verschil zal maken.”

De eerste testritten zijn voorzien voor volgende week op het circuit van Barcelona. De eerste Grote Prijs, in Australië, staat op 15 maart geprogrammeerd.