Drie Red Lions én bondscoach hebben nominatie op zak voor prestigieuze Hockey Star Awards
Arthur Van Doren. Foto: BELGA

Donderdag (om 15u00) maakt de Internationale Hockeyfederatie (FIH) in het Zwitserse Lausanne haar laureaten bekend op de Hockey Star Awards. De Red Lions, die zich in december in het Indische Bhubaneswar tot wereldkampioen kroonden, staken vier nominaties op zak. Arthur Van Doren kan zichzelf opvolgen als Speler van het Jaar en heeft daarbij de concurrentie van Simon Gougnard. Vincent Vanasch kan voor het tweede jaar op rij tot beste doelman verkozen worden en Arthur de Sloover is genomineerd als Belofte van het Jaar, een prijs die vorige keer ook naar Van Doren ging. Bij de vrouwen zijn er geen Belgische genomineerden.

De 24-jarige Van Doren en de 28-jarige Gougnard haalden de shortlist met vijf kandidaten. De andere drie zijn de Nederlander Billy Bakker, de Engelsman Barry Middleton en de Australiër Jake Whetton.

Vanasch, 31 jaar, ligt in de balans met de Nederlander Pirmin Blaak, de Australiër Tyler Lovell, de Engelsman George Pinner en de Duitser Tobias Walter voor de prijs Doelman van het Jaar. De Australiërs Tim Brand en Jake Harvie, de Duitser Timm Herzbruch en de Nederlander Thijs van Dam zijn tot slot de rivalen van de 21-jarige De Sloover.

De verkiezingen gebeuren op basis van een poll bij spelers en publiek. Die liep tot 18 januari. De Trainer van het Jaar, vorig jaar de Belgische bondscoach Shane McLeod, wordt door een expertenpanel aangeduid. Ook McLeod maakt kans om zijn titel te verlengen.