Black love matters in de filmzaal
Foto: rr
Astronomen opgelet: vijf sterren in constellatie gemeld ter hoogte van ‘If Beale Street could talk’, een astronomisch mooie film over liefde tegen alle tegenwerking in. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

If Beale Street could talk

Black love matters.


Twee geliefden, gescheiden door een muur van glas: wie zal er hen tegenhouden? De regisseur van Oscarwinnaar ‘Moonlight’, Barry Jenkins, heeft een werk van liefde en schoonheid gemaakt van ‘If Beale Street could talk’, een boek van James Baldwin vol wijsheid en vuur. Lees dat boek, zie die film, luister naar die soundtrack van Nicholas Britell. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.

naar de recensie >

 

 

2

Free solo

Duizelingwekkende documentaire.


Wie ’ns ondersteboven tegen een verticale bergwand wil hangen als El Capitan in Yosemite, Californië, moet zeker naar deze film over Alex Honnold, een man met een even waanzinnig als verbluffend plan. Best vooraf iets kleins eten, een powerbar ofzo.

naar de recensie >

Een interview met Alex Honnold >

 

 

3

Gräns

Grensverleggend.


Op Tinder zou Tina geen kans maken. Maar ze heeft wel een zesde zintuig, dat ze voor haar job als douanier goed kan gebruiken. En wanneer ze een zielsverwant tegen het vuige lijf loopt, verandert alles. Uit Zweden komt een hartverwarmende film aangewaaid die zo weird is dat hij alleen maar uit het hoge, donkere Noorden kan komen.

naar de recensie >

 

 

4

The favourite

Anti-kostuumfilm.


De slag bij Oudenaarde (1708) zal Yorgos Lanthimos eendenpaté wezen: de regisseur van ‘Dogtooth’, ‘The lobster’ en ‘The killing of a sacred deer’ is in ‘The favourite’ alleen geïnteresseerd in geflikflooi, intriges en het besloten hofje van Queen Anne. Actrices Emma Stone, Rachel Weisz en Olivia Colman laten alle mannen met pruiken een poepje ruiken.

naar de recensie >

 

 

5

Trio

Vlaamse lowbudget.


Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans bewerkten het toneelstuk ‘Hechten’ van Stefaan Van Brabandt tot een film, schijnbaar in één take gefilmd. Theaterrecensent Filip Tielens was gecharmeerd door de doe-het-zelfmentaliteit.

naar de recensie >

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in