Macedonië heet nu officieel Noord-Macedonië
Foto: AP

Het kleine Balkanland Macedonië heet nu officieel Noord-Macedonië. De nieuwe naam is dinsdag van kracht gegaan, dat maakte de regering in Skopje bekend.

Het hernoemen van Macedonië maakt deel uit van de omzetting van een overeenkomst met Griekenland van juni vorig jaar. Het parlement in Skopje had vorige maand overeenkomstige grondwettelijke wijzigingen goedgekeurd.

Athene had sinds de onafhankelijkheid van Macedonië 27 jaar geleden er op aangedrongen dat de noordelijke buur zijn naam zou veranderen omdat die wordt gedeeld met een provincie in het noorden van Griekenland. Als EU- en NAVO-lid had Griekenland elke toenadering van Macedonië tot westerse bondgenootschappen geblokkeerd. Intussen is de toetreding van Noord-Macedonië tot de NAVO ingeleid. Het Griekse parlement had de vorige week het betreffende protocol al geratificeerd.

Protest

De naamsverandering leidde in Griekenland tot veel protest. Vooral in de noordelijke Griekse provincie Macedonië vinden veel inwoners dat de naam Macedonië uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort.