Trump niet tevreden met compromis over muur, maar verwacht geen ‘shutdown’
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat hij niet tevreden is met het compromis van de Republikeinse en Democratische onderhandelaars over de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Toch gelooft hij dat er geen nieuwe shutdown komt.

‘Ik denk niet dat we een “shutdown” krijgen’, zei de president op het Witte Huis. Donald Trump is niet tevreden over het compromis, dat slechts een fractie van het budget omvat dat hij voor de bouw van de muur eist om clandestiene migratie tegen te houden. Maar hij liet uitschijnen dat hij andere bronnen van financiering zou kunnen vinden. ‘We zullen de muur afwerken’, zei hij.

Republikeinse en Democratische senatoren zijn tot een voorlopig principeakkoord gekomen over de begroting. Daarmee kan een tweede shutdown vermeden worden. Volgens de eerste berichten zou in het akkoord sprake zijn van de bouw van een hek van 1,375 miljard dollar.

Deadline

Voor vrijdag 15 februari moest er een akkoord zijn over de begroting, anders zou de overheid weer gedeeltelijk in shutdown gaan. Dat betekent dat honderdduizenden ambtenaren moeten gaan werken zonder betaald te worden of verplicht thuis moeten blijven.

Op 25 januari bereikten beide partijen na 35 dagen een tijdelijk akkoord over het einde van de shutdown. President Trump waarschuwde toen voor een nieuwe shutdown, mochten de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde financiering voor de grensmuur.