#MeToo in Frankrijk: journalisten pestten collega's via Facebookgroep
Illustratie Foto: ss

Meerdere Franse journalisten zijn geschorst of ontslagen nadat gebleken is dat ze in een geheime Facebook-groep vrouwen zwartmaakten, vernederden en beledigden. Via valse Twitteraccounts hadden ze zelfs pestacties opgezet tegen die vrouwen.

In de besloten Facebookgroep ‘League of LOL’, met daarin voornamelijk mannelijke dertigers, werden vrouwen jarenlang belachelijk gemaakt. Vooral vrouwen die als feministisch werden beschouwd, werden daarbij geviseerd. Ze werden beledigd, er werden photoshopbeelden gemaakt in pornografische poses of er werden moppen over verkrachting gemaakt over de vrouwen.

Daarnaast werden vanuit die Facebookgroep ook anonieme Twitteraccounts opgezet waarmee journalistes, schrijfsters en activistes werden gepest en beledigd.

Geschorst

De oprichter van de groep is journalist Vincent Glad. Hij werd maandag geschorst door de krant waarvoor hij (als freelancer voor) werkte. Die krant, Libération, was zelf achter de geheime Facebookgroep gekomen nadat de onderzoeksploeg van Libération bepaalde feiten nagegaan was.

Ook een onlineredacteur van diezelfde krant en een onlineredacteur van muziekmagazine Les Inrockuptibles werden intussen geschorst wegens hun activiteiten in de Facebookgroep. Ook Stephen des Aulnois, het hoofd van een website die van zichzelf zegt dat ze ‘culture porn’ brengt, is intussen afgetreden. Een redacteur van de Franse editie van het onlinemagazine Slate heeft toegegeven ook lid te zijn geweest van de groep. Drie journalisten van HuffPost werden ontslagen wegens discriminerende opmerkingen in de Facebookgroep.

De groep blijkt al in 2009 opgericht te zijn geweest en had ook leden die afkomstig waren uit public relations, grafisch ontwerp of media-educatie.

Des Aulnois gaf toe dat de League of LOL zich schuldig heeft gemaakt aan ‘herhaalde online intimidatie’. ‘Ik verontschuldig mij tegenover iedereen die ik pijn heb gedaan en lastig heb gevallen … En ik ben ook schuldig aan jaren niks doen of zwijgen al die jaren dat ik wel wist wat er aan de hand was.’

Volgens oprichter Glad was er nooit een antifeministische inslag in de groep. ‘We maakten grapjes over alles en iedereen’, zegt hij. Maar op Twitter verontschuldigde Glad zich wel. Hij zegt daar onder andere dat hij zich beschaamd voelt over hoe hij op Twitter in 2013 grapjes maakte over verkrachting.’

‘Dagen gehuild’

Intussen zijn er ook een aantal slachtoffers naar voren gekomen. Een van hen getuigde onder meer over hoe pesterijen door de groep haar dwongen om uit de journalistiek te stappen. Een andere vrouw had een zelfmoordpoging ondernomen door de vernederingen. Journaliste Melanie Wanga zegt dat ze Twitter jaren geleden de rug toekeerde door de pesterijen en dat de pesters nu hun verdiende loon krijgen.’

Journaliste Nora Bouazzouni en Slate-reporter Lucile Bellan hebben ook aangegeven dat ze geviseerd werden door de groep. Ook wetenschapspresentator Florence Porcel was slachtoffer. Ze vertelde aan Franse media hoe ze gebeld werd door iemand die zich voordeed als de redacteur van een belangrijk nieuwsprogramma. Hij interviewde haar over een niet-bestaande job. Daarna werd het gesprek tussen Porcel en de man publiekelijk gemaakt. ‘Toen die opname verspreid werd, heb ik drie dagen lang uit schaamte moeten huilen’, zegt ze daarover. Doucet heeft intussen toegegeven dat hij achter dat valse interview zat en heeft publiekelijk zijn verontschuldigingen aangeboden aan Porcel.

‘Ik herinner me dat ik in 2012 aan Vincent Glad vertelde dat ik via het internet werd lastiggevallen en dat ik bedreigd werd met de dood op Twitter’, getuigt ook Daphne Bürki op Twitter. ‘Ik vroeg hem wat ik moest doen, maar hij antwoordde dat ik niet moest klagen, dat er nu eenmaal trollen zijn op het internet. Nu begrijp ik waarom hij zo reageerde.’

‘Losers’

In Franse media wordt naar de zaak verwezen als de ‘Franse #MeToo’. De Franse minister voor Digitale Zaken, Mounir Mahjoubi, noemt de mannen achter League of LOL ‘losers’. ‘Het is een groep jongens die goed zijn in lachen met andere mensen, zonder dat ze beseffen dat hun pesten ook in het echte leven effect had.’

Minister van Gelijkheid Marlene Schiappa benadrukt dat online intimidatie strafbaar is en dat ze overweegt om de straf voor dergelijke misdrijven te verhogen naar zes jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig