Binnenkort ook tien dagen vaderschapsverlof voor zelfstandigen
Foto: An Nelissen

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft dinsdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het recht op vaderschapsverlof invoert voor zelfstandigen.

De tekst moet de combinatie tussen werken en privé beter verteerbaar maken, maar ook een verschil in behandeling met loontrekkenden uit de wereld helpen. Binnenkort moet de plenaire Kamer het voorstel nog goedkeuren.

De wettekst werd ingediend door CD&V, MR, Open VLD en Ecolo-Groen, maar het waren de groenen die het voorstel twee jaar geleden vanuit de oppositie naar voren schoven en daarvoor al gauw de steun kregen van toenmalig minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR). Ook meeouders zijn in de tekst opgenomen. Hij liet ook de kostprijs berekenen destijds. Vijf dagen vaderschapsverlof zou jaarlijks 5,9 miljoen euro kosten.

Dienstencheques als alternatief

Volgens de tekst kunnen zelfstandige ouders of meeouders binnen de vier maanden na de geboorte tien dagen geboorteverlof opnemen. Daar staat een vergoeding van 79 euro per dag tegenover. Dat bedrag is even hoog als de moederschapsuitkering.

Indien hij dat volledige verlof niet wil opnemen, kan de zelfstandige kiezen voor maximaal acht dagen, aangevuld met vijftien gratis dienstencheques die hij kan aanvragen bij het sociaal verzekeringsfonds.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig