Vignet van 89,20 euro om Wallonië binnen te rijden?

Wallonië zal in de nabije toekomst mogelijk iets meer als het buitenland aanvoelen. De Waalse regering denkt er immers sterk aan om een wegenvignet in te voeren. Iets wat jaarlijks 89,20 euro zou moeten kosten. ‘We kunnen daar 50 miljoen per jaar aan verdienen.’

Het idee achter een wegenvignet is simpel: als je op onze wegen rijdt, maar hier niet woont en dus geen belastingen betaalt, moet je dokken. Zwitserland heeft al een wegenvignet, van 40 Zwitserse frank per jaar. De Waalse regering wil nu in het voetspoor van de Zwitsers treden. Dat betekent dat Vlamingen een vignet zullen moeten kopen.

Het Waals plan staat haaks op het Vlaamse idee om een slimme kilometerheffing voor de snelwegen in te voeren. Maar sinds vorige week voelt het Waals Gewest zich gesterkt door een advies van de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie over het Duitse plan om wegentol te heffen. Oostenrijk had daartegen geprotesteerd: de Duitsers zouden buitenlanders discrimineren. De Europese advocaat-generaal oordeelde van niet.

Wallonië discrimineert dus niet wanneer het straks ‘buitenlanders’ - Vlamingen incluis - vraagt om een snelwegenvignet te kopen.

Tarieven

Dat Wallonië ernstig nadenkt over een wegenvignet bleek tijdens de commissie Budget van de Waalse Gewestregering gisteren. Een resolutie van de meerderheidspartijen MR en CDH werd er besproken. In die resolutie gaat het ook over de prijzen van de vignetten: 9,20 euro voor een vignet van 10 dagen, 26,80 euro voor twee maanden en 89,20 euro voor een jaar.

De prijs wordt voor inwoners van Wallonië afgetrokken van de verkeersbelasting. Het zou volgens CDH jaarlijks vijftig miljoen euro opbrengen.

Fase van onderhandelingen

Al willen ze in Wallonië de Vlamingen nog even geruststellen. ‘Het is nog niet voor meteen’, zegt de woordvoerder van Carlo Di Antonio (CDH), minister van Milieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Transport en Dierenwelzijn. ‘We zitten nog in de fase van de onderhandelingen. Er zijn nog geen wetteksten. Misschien kunnen we alles nog stroomlijnen met Vlaanderen tijdens de tweemaandelijkse ontmoetingen tussen de mobiliteitsministers.’

Maar de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is niet zo'n fan van het Waalse vignet. Vorige week nog zei hij:  ‘Dit is geen mobiliteitsinitiatief, maar een belastingsinitiatief. Een vignet is een domme heffing zonder mobiliteitssturing.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig