De nationale staking is al begonnen op spoor en in de lucht
Themabeeld Foto: BELGA

De vakbonden van de NMBS hebben dinsdag om 22 uur het werk neergelegd, de staking bij luchtverkeersleider Skeyes begon op hetzelfde moment. Dan zullen er gedurende 24 uur geen vliegtuigen kunnen opstijgen en landen in België.

De luchtverkeersleider Skeyes kon niet garanderen dat alle cruciale posten voldoende bezet zouden zijn tijdens de staking op woensdag. Daarom is beslist helemaal geen luchtverkeer toe te laten.

‘Ondanks alle inspanningen die de directie van Skeyes geleverd heeft, heeft het bedrijf zes uur voor de start van de nationale staking onvoldoende zicht op de personeelsbezetting tijdens de actie die vanavond ingaat. Werknemers van Skeyes moeten hun intenties om al dan niet te werken tijdens syndicale acties vooraf niet kenbaar maken’, zegt Dominique Dehaene.

'Het management neemt zijn verantwoordelijkheid om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen', klinkt het. 'Gelet op de grote onduidelijkheid over de bezetting van enkele cruciale posten bij de operationele diensten, kan die garantie enkel gegeven worden door geen luchtverkeer toe te laten.'

Maandagavond had de directie nog gehoopt om genoeg werkende luchtverkeersleiders te hebben om het luchtruim tijdens de 24 urenstaking op halve capaciteit te kunnen laten draaien, maar daar moet ze nu dus op terugkomen. Vakbond ACV-Transcom had al laten verstaan dat er waarschijnlijk geen vluchten zouden kunnen plaatsvinden, omdat de stakingsbereidheid bij het personeel voldoende groot is.

Het Belgische luchtruim gaat niet helemaal dicht, overvliegend luchtverkeer kan wel over ons land heen. Dat vliegverkeer wordt geregeld door Eurocontrol. 

 


Trein en bus

Bij de NMBS begint de staking dinsdag om 22 uur, en eindigt die woensdagavond om 22 uur. De bussen van De Lijn zullen dinsdagavond wel rijden, de staking vangt woensdag aan bij de start van de ochtendshift. De late trams en bussen zullen dinsdag normaal rijden, ook na middernacht. De Waalse tegenhanger van De Lijn, TEC, zal eveneens staken.

NMBS schat dat de helft van de treinen zal rijden. Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de IC-treinen rijden, klinkt het, net als een beperkt aantal L- en S-treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden. Reizigers kunnen vanaf maandagavond op de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze woensdag normaal gezien op hun bestemming geraken.

Een volledig overzicht van de te verwachten hinder door de nationale staking vindt u hier.