Thierry Neuville kan zichzelf opvolgen in Rally van Zweden: “Ik kan niet wachten om te starten”
Foto: Photo News

Aanstaande donderdag gaat in het Zweedse Torsby de rally van Zweden van start, de 2e van in totaal 14 wedstrijden die meetellen voor het WK rally. Zweden is de enige rally van het kampioenschap die op een besneeuwd parcours gereden wordt en waar nagelbanden zijn toegestaan. De rally van Zweden start donderdagavond met een showetappe van 1.9 km in Karlstad. Van donderdag tot en met zondag krijgen de deelnemers 316.8 competitieve kilometers voor de wielen geschoven verdeeld over 19 klassementsritten. De rally eindigt zondagmiddag met de powerstage.

De rally van Zweden is een buitenbeentje van het kampioenschap. Racen tegen hoge snelheden, leunend tegen sneeuwmuren en glijdend op sneeuw en ijs met smalle banden voorzien van studs die aan de buitenzijde 6.5 mm lang zijn. Vorig jaar won Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) deze wedstrijd. Na een veelbelovende openingswedstrijd in Monte Carlo worden met Neuville, Ogier (Citroën C3 WRC) en Tänak (Toyota Yaris WRC) vooraan dezelfde namen verwacht met in hun zog een rist outsiders met onder meer Latvala (Toyota Yaris WRC), Meeke (Toyota Yaris WRC), Lappi (Citroën C3 WRC) en Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC).

De rally van Zweden werd van 1973 tot en met 2003 gedomineerd door Scandinaven. Sébastien Loeb was in 2004 de eerste niet Scandinaaf die de rally van Zweden wist te winnen. Loeb kreeg in 2013 navolging van Ogier die de rally eveneens in 2015 en 2016 zou winnen. Vorig jaar won Thierry Neuville. Hij is nog maar de derde niet-Scandinaaf die erin slaagt om de rally van Zweden te winnen.

“De voorbije jaren waren we hier altijd competitief met als hoogtepunt onze zege vorig jaar”, legde de Oostkantonner uit. “We reden toen een perfecte wedstrijd in ideale omstandigheden. Er was veel sneeuw wat het niet makkelijk maakte voor de eerste twee rijders. Onze wagen komt in dit soort omstandigheden heel goed tot zijn recht. In Monte Carlo waren we competitief. Ik kan niet wachten om in Zweden van start te gaan. We gaan het potentieel volledig proberen te benutten om zo onze eerste wedstrijd van het seizoen proberen te winnen. We weten dat onze rivalen sterk voor de dag zullen komen, maar dat zal opnieuw het volledige seizoen het geval zijn. We moeten dus enkel en alleen naar onszelf kijken en ons focussen op onze job.”

Thierry Neuville kan zichzelf opvolgen in Rally van Zweden: “Ik kan niet wachten om te starten”
Foto: Photo News

Ogier moet opnieuw als eerste de baan op: “Prijs die je betaalt als je in Monaco wint”

Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) moest vorig jaar in de rally van Zweden als WK-leider als eerste de baan op met in zijn spoor Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). Beide rijders moesten op de openingsdag veel sneeuw ruimen en eindigden uiteindelijk respectievelijk als 10e en 9e. Dit jaar moet Ogier opnieuw als eerste de baan. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) start als tweede, Tänak als derde.

Sébastien Ogier begon in januari voor de 6e keer op rij in Monte Carlo. Voor de Fransman was het zijn 45e WK-zege, de 100e voor zijn werkgever die dit jaar de 100e verjaardag viert. Winnen in Monte Carlo betekent dat je als WK-leider als eerste de weg op moet in Zweden. “De rally van Zweden is een fantastische rally”, opende Ogier. “Vorig jaar was het niet makkelijk voor ons om als eerste de baan op te moeten. Dat is de prijs die je moet betalen wanneer je de Monte Carlo wint. Bij de eerste doortocht ligt er een laag sneeuw op het ijs. We moeten afwachten hoe de ritten er tijdens de tweede doortocht bij zullen liggen. Ik vrees ervoor dat op sommige plaatsen de gravel door het ijs zal komen.”