May: ‘Brexit-deal die parlement kan steunen is mogelijk voor deadline’
Theresa May. Foto: AFP

Brits premier Theresa May gelooft dat het nog steeds mogelijk is voor Groot-Brittanië om op 29 maart uit de Europese Unie te stappen. Dat zei May in het Parlement. De premier wil de Britten echter nog steeds niet in de douane-unie houden.

Brits premier Theresa May kwam dinsdag naar het Britse Parlement om de vorderingen in de onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit toe te lichten. Daarbij herhaalde May dat ze er geen voorstander van is om het Verenigd Koninkrijk permanent in de douane-unie te houden, zoals het Labour van Jeremy Corbyn vorige week voorstelde.

‘De onderhandelingen zitten in een cruciale fase en we moeten nu allemaal kalm blijven, zodat we de aanpassingen krijgen die dit Parlement wil en we de Brexit op tijd kunnen afhandelen’, waarschuwde May.

‘Als we de nodige veranderingen aan kunnen brengen wat betreft de (Ierse) backstop, we de rechten van de werknemers kunnen beschermen en uitbreiden, voor de nodige milieubescherming kunnen zorgen en we de rol van het Parlement in de volgende fase van de onderhandelingen kunnen uitbreiden, geloof ik dat we een deal kunnen bereiken die dit Parlement kan steunen’, besloot de Britse premier.

May wil daarbij brede steun van het Parlement, over de partijgrenzen heen. ‘Het is in het belang van dit Parlement, en in het belang van de verdere wetgeving (ter voorbereiding van de Brexit), dat we een sterke ja-stem krijgen in het hele Parlement.’