OVERZICHT. Hier kunt u hinder verwachten tijdens de ‘ongeziene’ grote nationale staking
Foto: Imageglobe

Ze waarschuwen er al een aantal dagen voor, de vakbonden, dat de nationale staking van woensdag ‘ongeziene proporties’ zal aannemen. De oproep om massaal het werk neer te leggen, komt er uit protest tegen de volgens hen te beperkte loonmarge. Waar wordt er overal gestaakt? Waar zal u hinder ondervinden van de staking?

Aanleiding voor de nationale staking is het mislukken van het loonoverleg voor dit en volgend jaar. De vakbonden vinden de 0,8 procent waar de lonen in de periode 2019-2020 mee mogen stijgen bovenop de index onvoldoende. De werkgevers wijzen naar de loonwet, die zegt dat die maximale marge niet mag worden overschreden.

Het is van december 2014 geleden dat ons land nog een nationale staking kende. Die was toen gericht tegen het regeerprogramma van de nieuwe regering-Michel. De staking van woensdag is vooral gericht tegen de werkgevers uit de privésector. Maar heel wat overheidsvakbonden sluiten zich erbij aan.

Klik op onderstaande sectoren om meer te weten te komen over de impact van de staking:

Bij het spoor geldt een minimale dienstverlening. De NMBS verwacht dat gemiddeld bijna de helft van de treinen zal rijden. ”Sommige IC-treinen rijden, een beperkt aantal S- en L-treinen zal rijden, en dit enkel tijdens de spits. Het merendeel van de P-treinen rijden niet. En ook het vertrekuur van sommige treinen kan nog wijzigen”, klinkt het bij NMBS. De spoorwegmaatschappij raadt reizigers aan om, tot vlak voor vertrek, de NMBS-routeplanner te raadplegen voor de aangepaste dienstregeling. De staking bij het spoor begint overigens dinsdagavond al, om 22 uur, en eindigt woensdag om 22 uur.

Voor internationale hogesnelheidstreinen wordt er veel minder hinder verwacht. Bij Thalys wordt één rit Brussel-Parijs geschrapt, Eurostar verwacht geen problemen voor wie naar Groot-Brittannië reist. Ritten met de Eurostar naar Frankrijk moeten wel herbekeken worden, omdat de terminal in station Brussel-Zuid dicht zal zijn. Ook bij ICE en TGV wordt weinig hinder verwacht.

Ook bij bussen en trams van De Lijn zal er hinder zijn. Chauffeurs die opdagen en niet staken, zullen ingezet worden op de belangrijkste routes, zoals bijvoorbeeld schoolroutes. “Hoeveel en welke prioritaire lijnen zullen bediend worden, hangt af van het aantal chauffeurs dat ’s ochtends en ’s middags aan de slag gaat”, klinkt het bij De Lijn. Maar de vervoersmaatschappij verwacht alleszins wel grote hinder. “Mogelijk zullen ook een aantal chauffeurs van onderaannemers niet uitrijden.”

De Waalse tegenhanger van De Lijn, TEC, zal eveneens staken. “Er zijn grote storingen te vrezen op het TEC-netwerk”, klinkt het. “Informatie over eventuele storingen wordt woensdag gecommuniceerd.”
Brusselse vervoersmaatschappij MIVB waarschuwt dat er veel hinder zal zijn op het bus-, tram- en metroverkeer. MIVB opent woensdag vanaf 6 uur een contactcenter om de reizigers zo goed mogelijk te informeren over de hinder. Die info zal ook te vinden zijn op de Facebookpagina, Twitteraccount, app en website van de MIVB.

Het luchtverkeer in ons land zal woensdag nagenoeg stilliggen. Brussels Airport blijft open, maar veel vluchten zullen er niet zijn: meer dan drie kwart van de vluchten zal geschrapt zijn. Brussels Airlines schrapt bijvoorbeeld al alle vluchten van die dag, TUI Fly wijkt uit naar buitenlandse luchthavens, net als Neckermann/Thomas Cook, en ook Ryanair schrapt zo goed als alle vluchten.
De luchthaven van Charleroi gaat helemaal dicht.
Ook luchtverkeersleiders Skeyes (het vroegere Belgocontrol) staakt. De capaciteit van het vliegverkeer zal hierdoor ‘gehalveerd zijn’, klinkt het bij de luchtverkeersleider.
Voor vluchten die toch zouden vertrekken, is lang nog niet zeker of ook de bagage dan mee kan, want ook heel wat medewerkers van bagageafhandelaars op Brussels Airport gaan het werk neerleggen. En mogelijk is er ook hinder bij de douane, bij catering of bij andere diensten op de luchthaven.

In de havens zal eveneens worden gestaakt, verzekert Frank Moreels, voorzitter van de socialistische transportvakbond BTB. De dokwerkers in de drie Belgische havens zullen volgens de vakbond massaal het werk neerleggen. Er zal zo goed als geen activiteit zijn op de kades.
Bij meerdere grote chemiebedrijven in de Antwerpse haven zal worden gestaakt. Verschillende partijen in de haven, zoals de havenarbeiders, hebben bevestigd te zullen deelnemen aan de staking. “Concreet kunnen we bevestigen dat onder andere de MSC-PSA European Terminal (MPET) en Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok, en de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen preventief gesloten zullen zijn voor alle activiteiten van woensdagochtend 13 februari tot donderdagochtend 14 februari”, klinkt het bij het Havenbedrijf. “Ook onder meer een aantal depots en rail terminals zal gesloten blijven. Achter de sluizen verwacht men impact bij de bij de sleepdiensten van het Havenbedrijf en dokloodsen van Brabo. Wat betreft de loodsen voor de sluizen verwachten we geen impact.”

De hele autosector zal plat liggen. Niet alleen de producenten zoals Volvo en Audi, ook de toeleveranciers.

Klanten kunnen bij sommige supermarkten woensdag wel eens voor gesloten deuren staan. “Als er geen personeel is zullen de winkels niet kunnen openen”, zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische bediendebond BBTK.

Delhaize verwacht hinder bij de 130 eigen winkels, maar gaat ervan uit dat de zelfstandige filialen van Delhaizen, zoals AD- of Proxy-Delhaize, wél open zullen zijn.

Albert Heijn heeft nog geen zicht op de stakingsbereidheid van haar personeel.

Bij Carrefour verwacht men weinig hinder. Het personeel van de winkels kreeg recent nog een loonsverhoging van 2 procent.

Alle Makro-winkels zouden dicht blijven.

Bpost maakt zich sterk dat de hinder zal meevallen. De bonden daar roepen niet actief op om het werk neer te leggen. “Maar helemaal zeker zijn we pas woensdag. We kunnen dus niet garanderen dat alle post zal aankomen”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Daarnaast bestaat ook de kans dat de verdeling van de post gehinderd wordt door actievoerders die verdeelcentra van Bpost, die vaak op industrieterreinen liggen, worden geblokkeerd.

De distributie van kranten zou normaal gezien zonder problemen moeten verlopen.

In het onderwijs werd een stakingsaanzegging ingediend door vakbond ACOD. Als er leerkrachten staken, wordt er wellicht een vervangles georganiseerd. In scholen waar er gestaakt wordt, moet er bovendien toezicht georganiseerd worden, mogelijk in een andere vestigingsplaats. Waar dat niet lukt, moeten de ouders op de hoogte gesteld worden. De school volledig sluiten, kan ook. Dat hangt van school tot school af.

Vooral in het stedelijk onderwijs wordt veel hinder verwacht, zeker wat het gemeenschapsonderwijs betreft. In het vrij onderwijs wordt minder hinder verwacht omdat de chirstelijke vakbonden niet actief oproepen om te staken.

Of u uw dochter of zoon naar de kinderopvang kan brengen, hangt af van crèche tot crèche, van gemeente tot gemeente. In bijvoorbeeld Puurs, Mechelen of Oostende blijft de gemeentelijke kinderopvang dicht. Traditioneel is de impact groter in steden dan in gemeenten.

Veel gemeentehuizen blijven woensdag dicht. Maar ook andere diensten die voorzien worden door de gemeente, kunnen een impact ondervinden. Zo zal niet overal het afval worden opgehaald en op veel plaatsen blijft ook het containerpark gesloten.
Wie wil weten of er hinder is in de stedelijke dienstverlening, kan de dag zelf contact opnemen met de stedelijke dienst of locatie om zeker te zijn dat die open is. Ook een aantal overheidsdiensten gaan wellicht dicht. Zo kan het zijn dat je woensdag niet terecht kan bij de RVA, pensioendiensten of bij belastingsdiensten.

Ook bij de openbare omroep heeft de ACOD een stakingsaanzegging ingediend, uit onvrede over de werk-privébalans en de lonen. Het is nog lang niet duidelijk hoeveel mensen zullen staken, maar de stakingsbereidheid is volgens de vakbonden groot. Maar bij de VRT gaan ze ervan uit dat de kijkers en luisteraars niets zullen merken van de staking en dat uitzendingen en opnames normaal zullen verlopen.

De cipiers gaan staken, bijgevolg zal de politie moeten inspringen waar nodig.

De politie moet altijd een minimumbezetting voorzien. Lukt dat niet, dan kan de regering of de burgemeester mensen opvorderen. ACOD en ACV zijn van plan mee te staken, de politievakbonden VSOA en NSPV niet. Die laatste zullen wel politieagenten vergoeden die staken omdat ze opgevorderd worden om bij te springen in gevangenissen. Want daar wordt wel degelijk gestaakt, kondigen de ­cipiers aan.

Vooral in grote bedrijven waar de vakbonden traditioneel sterk staan, wordt er hinder verwacht, zoals in de voedinssector, transport- en metaalsector. In kleinere bedrijven wordt veel minder gestaakt.

In een aantal ziekenhuizen zal er door een deel van het personeel gestaakt worden, in een aantal andere ziekenhuizen niet. Om te weten of het ziekenhuis in jouw buurt getroffen wordt en welke diensten wel of niet aan het werk zullen zijn, neem je best contact op met het ziekenhuis in kwestie. . In ziekenhuizen wordt er alleszins alles aan ­gedaan om patiënten zo veel mogelijk te ontzien. Sowieso moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen een minimumbezetting waarborgen. Al is het niet uitgesloten dat niet-dringende ingrepen worden uitgesteld. Ingrepen die wél dringend zijn, gaan door.

In het verleden is al gebleken dat het op stakingsdagen druk kan zijn tijdens de ochtendspits, omdat het openbaar vervoer niet of nauwelijks rijdt. Al is dat de laatste jaren wel wat geëvolueerd: veel mensen kiezen voor een dag thuiswerk of voor een dag verlof waardoor het mogelijk ook op de baan woensdag zal meevallen. Al blijkt uit eerste cijfers dat slechts drie op de 1.000 werknemers een dag verlof zou nemen morgen.