Ook Katy Perry verbrandt vingers aan blackface
Deze exemplaren uit de schoenenlijn van Katy Perry worden niet langer verkocht

Na Gucci en Prada heeft ook Katy Perry zich schuldig gemaakt aan blackface. Twee modellen uit de schoenenlijn van de zangeres werden uit de winkelrekken gehaald omdat ze te veel gelijkenissen vertonen met de racistische karikatuur.

Op de bewuste schoenen, zowel verkrijgbaar in zwart en beige als instappers en sandalen, staan gezichten getekend. Maar de grote ogen en rode lippen tegen een zwarte achtergrond doen velen denken aan blackface, de verfoeide Amerikaanse traditie waarbij blanken karikaturen van Afro-Amerikanen opvoerden. Fel aangezette rode lippen zijn daarvan een kenmerk.

Na de heisa op sociale media werden de schoenen uit voorzorg uit de verkoop gehaald. Die zijn overigens al sinds vorige zomer te koop, maar pas nu ontstond er ophef. Katy Perry heeft zich ook verontschuldigd en zou zich op geen enkel moment bewust geweest zijn van de kwetsende aard van de schoenen. Het ontwerp was eerder een knipoog naar moderne kunst en het surrealisme, klinkt het in een mededeling van de zangeres en haar partner Global Brands Group.

Dapper Dan

Ontwerpers aller landen zouden intussen moeten begrijpen dat rode lippen en een zwarte achtergrond nooit een goede combinatie zijn. Vorige week lag het Italiaanse modehuis Gucci onder vuur door een zwarte sweater die, wanneer je hem over je mond trekt, de illusie geeft van roodgeverfde lippen. In december was het nog Prada die de mist inging met een aapje met rode lippen.

Gucci heeft (net zoals Prada) meteen zijn excuses aangeboden en de geviseerde producten uit de winkelrekken gehaald, maar de Italianen hebben nu ook de hulp ingeschakeld van de New Yorkse ontwerper Dapper Dan, die in het verleden enkele collecties voor het modehuis heeft ontworpen, om soortgelijke fouten in de toekomst te vermijden.

‘Er zijn niet genoeg excuses om dergelijke beledigingen uit te wissen. De ceo van Gucci heeft toegezegd om naar Harlem te komen voor een ontmoeting, samen met andere grote namen uit de industrie’, deelde Dapper Dan op zijn Instagram-pagina. ‘Er kan geen inclusiviteit zijn zonder dat men zijn verantwoordelijkheid neemt.’

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dapper Dan (@dapperdanharlem) on

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in