Opgerolde bende wilde 'veel macht verwerven', onderzoek leidde ook naar Kucam
Foto: sare

Het Antwerpse gerecht heeft dinsdag bij 46 huiszoekingen in en rond Antwerpen in totaal 15 verdachten opgepakt, die mogelijk banden hebben met een ‘omvangrijke criminele organisatie’ verdacht van onder meer drugshandel, wapenbezit en het witwassen van geld. Via dit onderzoek kwam het gerecht ook op het spoor van N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2017 een onderzoek naar de criminele organisatie, die ‘geïnfiltreerd lijkt te zijn in verschillende maatschappelijke structuren’, zo meldt het parket van Antwerpen in een persbericht. Via onder meer telefoontaps en bijzondere opsporingsmethodes kon ze in kaart gebracht worden.

Het merendeel van de opgepakte verdachten zijn personen uit de Assyrisch-Turkse gemeenschap. Het parket bevestigde ondertussen dat het onderzoek naar Melikan Kucam, het N-VA-gemeenteraadslid uit Mechelen dat verdacht wordt van fraude met humanitaire visa, een uitloper is van het onderzoek naar deze bende.

De criminele organisatie was naast geld uit op ‘het verwerven van zoveel als mogelijk macht op verschillende fronten’. De bende trachtte mogelijk invloed te verwerven bij de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk. Zo wordt een ambtenaar van de stad Antwerpen ervan verdacht dat hij tegen betaling valse identiteitsdocumenten zou geleverd hebben. Er zouden  ook meerdere agenten van de Antwerpse politie benaderd zijn door de criminele organisatie. Ze werden vermoedelijk omgekocht om 'hand- en spandiensten te leveren voor de organisatie'. 

Ook zijn er contacten ontdekt met prominente en invloedrijke personen in Turkije. Dankzij contacten in het bankwezen zouden bankvorderingen van het gerecht meteen zijn doorgespeeld aan de organisatie. Ook binnen de organisatie heerste een onderlinge concurrentiestrijd, wat moet blijken uit ‘verschillende interne gewelddadige incidenten’. 

300 politieagenten

Concreet zou de criminele organisatie verantwoordelijk zijn geweest voor de in- en uitvoer van cocaïne via de haven van Antwerpen, het witwassen van geld via investeringen in bedrijven, vastgoed en wapens, het versluizen van zwart geld naar Turkije, het omkopen van een stadsbeambte en wapenbezit.

In totaal namen dinsdag iets meer dan 300 politieambtenaren deel aan de actie. De vijftien opgepakte verdachten worden vandaag en woensdag voorgeleid. De Federale Gerechtelijke Politie besteedde al meer dan 26.000 uren aan recherchewerk in dit onderzoek.