Weyts: ‘Flitscontroles door privébedrijven bespreekbaar’
Ben Weyts. Foto: Photo News

Snelheidscontroles laten uitvoeren door privébedrijven is volgens de huidige regelgeving niet mogelijk, maar het is zeker een debat waard. Dat zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in een reactie op het voorstel van verkeersinstituut Vias. ‘Zo kan de politie zich op andere taken concentreren.’

Verkeersinstituut Vias lanceerde dinsdag een voorstel om privébedrijven in te schakelen bij het uitvoeren van snelheidscontroles, wat ook in het buitenland al gebeurt. Volgens minister Weyts kan het niet binnen de huidige regelgeving. ‘Maar ik ben er niet ongevoelig voor. Het zou bespreekbaar moeten zijn’, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Voorwaarde is voor Weyts wel dat er voldoende controle is op de vaststellingen die gebeuren door private bedrijven. ‘Vandaag gebeuren de vaststellingen ook door machines. Je zou die logica kunnen doortrekken en controles laten uitvoeren door mensen die misschien geen politiestatuut hebben, maar met wie er wel een soort vertrouwensovereenkomst bestaat.’

Volgens de N-VA-minister zou het de politie zelf ook ‘kunnen ontlasten’ en zouden agenten zich op die manier kunnen ‘concentreren op andere taken, zoals de veiligheid op straat’.

Voor een ander voorstel van Vias, de invoering van de helmplicht tot 14 jaar, loopt Weyts minder warm. Dat debat is niet nieuw. “Ook de grootste voorstanders van de fiets weten dat als we de helm gaan verplichten voor jongeren veel van die jongeren minder gaan fietsen. Dan krijg je een negatief saldo’, stelt de minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig