Dief gaat aan de haal met 400 jaar oude bonsai
Neen, dit is niet de gestolen bonsai. Het is familie. Foto: AFP

In de Japanse prefectuur Saitama werd voor meer dan 100.000 euro aan bonsai-bomen gestolen. De buit omvatte onder meer een 400 jaar oude Shimpaku Juniper, voor bonsai-enthousiasten een zeldzame en zeer gegeerde boom.

Voor de eigenaar van het boompje, Seiji Limura, komt de roof hard aan. “Hier zijn geen woorden voor. Het voelt aan alsof je ledematen zijn afgekapt”, deelt zijn vrouw mee in een emotionele facebookpost. De bonsai-cultus is voor de Japanners dan ook meer dan een veredelde vorm van bloemschikken: het is een eeuwenoude kunstvorm.

Het ideaal van de bonsai is om een miniatuurboom te laten groeien die er natuurlijk en oud uitziet. Om dat resultaat te bekomen, zijn er heel wat technieken voorhanden. Naast het traditioneel snoeien, is het manipuleren van de vorm met staaldraden een manier om je eigen toets aan het geheel te geven. Ook het afschrapen van de bast, om de boom die typische doorleefde look te geven, blijkt een populaire methode.

'Genoeg water geven'

Omdat de boompjes traag groeien, is het bewerken ervan een werk van lange adem. De ambacht wordt overgeleverd van generatie op generatie. Limura is zelf telg van een familie bonsai-meesters die meer dan 150 jaar teruggaat.

Het is geen primeur dat dieven het specifiek op dit soort bomen hebben gemunt. Er blijkt zowaar een zwarte markt voor de kleine kunstwerken te bestaan. Het wereldje waarin de gestolen goederen circuleren, is zo klein dat het terugvinden van de stukken geen groot probleem vormt. Toch slagen weinig slachtoffers erin hun eigendom daadwerkelijk terug te vorderen.

Limura betreurt het verlies van zijn oogappel, maar hoopt vooral dat het boompje met de nodige zorg behandeld wordt. Zijn boodschap voor de dief? Niet vergeten genoeg water te geven.