Barbie op haar zestigste nog lang niet afgeschreven
Barbie viert op 9 maart haar zestigste verjaardag

Speelgoedproducent Mattel heeft een sterk kwartaal achter de rug, grotendeels te danken aan de Barbiepop. Die blaast binnenkort zestig kaarsjes uit.

Na enkele moeilijke jaren kan Mattel opnieuw positieve verkoopcijfers voorleggen, schrijft Bloomberg. Aan de basis van dat succes liggen de speelgoedautootjes van Hot Wheels, en de Barbiepop. De verkoop van de iconische pop lag in het laatste kwartaal van vorig jaar twaalf procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, en er werden de voorbije vijf jaar nooit zoveel Barbiepoppen verkocht.

Dat Disney ook dit jaar niet kon uitpakken met een even populaire opvolgster voor Elsa uit Frozen speelde in de kaarten van Barbie, maar dat de slanke blondine ook na zestig jaar de meest verkochte pop ter wereld blijft, had Ruth Handler allicht niet durven dromen toen ze in 1959 voor haar dochter Barbara een pop bedacht, die geen baby was, maar een echte vrouw, inclusief borsten.

Poppen met beperking

Al waren het ook die borsten die Barbie de nodige tegenstanders bezorgden, want te sexy volgens bezorgde moeders, en er kwam vaak protest op haar onrealistische maten, vooral dan uit feministische hoek. Hoewel Mattel in de loop van de jaren wel vaker sleutelde aan het voorkomen van hun boegbeeld, brachten ze pas in 2016 een pop met rondingen uit.

Diversiteit en inclusiviteit worden weliswaar steeds belangrijker, het bedrijf kondigde maandag aan dat er dit najaar ook Barbiepoppen met een beperking op de markt worden gebracht: een Barbie in een rolstoel en een Barbie met een prothesebeen. Vorig jaar werd ook al een Barbie met hoofddoek gelanceerd, geïnspireerd op de Amerikaanse olympische schermster Ibtihaj Muhammad.

Maar in de al langer geplande live actionfilm, een coproductie van Warner Bros en Mattel, zal Barbie er uitzien zoals ze in het collectieve geheugen zit: blond, blank en slank. De Australische actrice Margot Robbie mag Barbie tot leven brengen en zal de film ook mee produceren. Ook dat zal de verkoopcijfers van Mattel vermoedelijk geen windeieren leggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in