Afscheidsbrief gevonden van man die door politie doodgeschoten werd in Zemst
De Spar is ondertussen weer open. Foto: msa

De politie heeft dinsdagochtend een man neergeschoten die met een mes het Spar-warenhuis van Hofstade-Zemst was binnengelopen en mensen bedreigde. De hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. In de woning van de man werd een afscheidsbrief gevonden.

‘De man van 34 was dinsdagochtend eerst betrokken bij een geval van zwaar intrafamiliaal geweld’, zegt Nele Poelmans van het parket van Mechelen. ‘Daarbij had hij zijn partner verwond met een mes. Nadien sloeg hij op de vlucht.’ De kinderen van het koppel kregen psychologische bijstand op school.

Met een mes in de hand is de man vervolgens de Spar-supermarkt van Hofstade-Zemst binnengegaan, waar hij mensen bedreigde. Daarna is de man weer de straat opgelopen, waar hij een fietser aangevallen heeft. Zowel de fietser als de partner van de man werden gewond opgenomen in het ziekenhuis.

Bij de interventie werden enkele schoten gelost, vermoedelijk waarschuwingsschoten, maar uiteindelijk heeft de politie de man ook neergeschoten. De hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. Hoeveel schoten er werden afgevuurd en wie er schoot, kan in het belang van het onderzoek nog niet gezegd worden, verklaarde Poelmans op een persconferentie dinsdagnamiddag. Comité P voert nog een onderzoek.

 Op het appartement van de man werd een afscheidsbrief gevonden. De man is bekend bij gerecht en politie, maar over welke feiten het daarbij  gaat, kon in het belang van het onderzoek nog niet gezegd worden. De schietpartij en de geweldpleging vooraf worden overigens als twee aparte onderzoeken behandeld.

Burgemeesters Bart Somers (Open VLD) van Mechelen en Veerle Geerinckx (N-VA) van Zemst bedankten op de persconferentie allebei de politiediensten voor de snelle interventie. 'Die was nodig om erger te vermijden', benadrukte Geerinckx. 'We kunnen blij zijn dat er niet meer slachtoffers vielen', zei ook Somers, die alle getuigen opriep om zich te melden. De Spar-supermarkt heeft ondertussen de deuren weer geopend.