Verdacht bloedspoor niet van wolvin Naya, maar van everzwijn
Naya, nog met zender Foto: rr

Het verdachte bloedspoor dat onlangs werd gevonden in het territorium van de wolven Naya en August, blijkt van een everzwijn te zijn. Dat blijkt uit onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Goed nieuws, want dat betekent dat de wolven niet gewond zijn.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) onderzocht de afgelopen dagen een bloedspoor dat in de sneeuw werd aangetroffen in het leefgebied van de Limburgse wolven Naya en August. De kans bestond namelijk dat het bloed afkomstig was van een van de wolven.

Reden tot bezorgdheid, want als beide wolven vruchtbaar zijn, verwachten onderzoekers dat ze dit voorjaar een nest jongen krijgen. Mocht hen op dit moment iets overkomen, was dat een grote ontgoocheling geweest.

Maar de zorgen van de onderzoekers blijken nu onterecht. Uit hun onderzoek komt namelijk naar voren dat het gevonden bloedspoor afkomstig is van een gewond everzwijn. Dat everzwijn zou bovendien meer dan waarschijnlijk gewond zijn geraakt door een gevecht met een van de wolven en nadien door die wolf zijn versleept. Dat verklaart meteen de pootafdruk die in het bloedspoor is achtergelaten, en de sleepsporen.

Tot deze zomer viel makkelijk te verifiëren of tenminste Naya ongedeerd was, omdat de wolvin een zender droeg waarmee ze via satelliet gevolgd werd. Sinds die zender met een lege batterij werd afgeworpen, kan dat niet meer.

Eind oktober werden nog nieuwe beelden vrijgegeven van Naya.