Veel animo bij de start van het proces tegen de twaalf politici die betrokken waren bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum dat op 1 oktober 2017 in Catalonië werd georganiseerd. Onder leiding van Catalaans president Quim Torra en parlementsvoorzitter Roger Torrent betuigden Catalanen hun steun aan de beschuldigden. Ze droegen een spandoek met de woorden ‘beslissen is geen misdaad’, daarmee verwijzend naar het referendum.

Ook een delegatie Basken was naar Madrid afgezakt, om de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen te steunen. Daarnaast was er ook een betoging van tegenstanders van die onafhankelijkheid, die met Spaanse vlaggen hun wens voor Spaanse eenheid uitspraken.

De twaalf beschuldigden - onder wie de voormalige Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras en voormalig parlementsvoorzitter Carme Forcadell - werden dinsdag allemaal van de gevangenis naar de rechtbank gebracht om in de beklaagdenbank plaats te nemen. Junqueras' advocaat, Andreu Van den Eynde, maakte meteen de strategie van de verdediging duidelijk. Hij noemde de rechtszaak een politiek gemotiveerde oefening waarbij de aanklagers proberen het uitoefenen van de vrije meningsuiting te criminaliseren. Volgens Van den Eynde is het proces een 'procedurele vaudeville' met de bedoeling om de Catalaanse onafhankelijkheid zelf te berechten.

'Geen enkele internationale wet verbiedt het ontwikkelen van een regionale entiteit, zelfbeschikking staat synoniem voor vrede, niet voor oorlog', aldus Van den Eynde. 'De politieke arena is vrij. Vrije meningsuiting geldt ook voor ideeën die choqueren en beledigen.'

Getuigenis Puigdemont

Jordi Pina, de advocaat van voormalig Catalaans parlementslid Joaquim Forn, vroeg aan het hof de toestemming om koning Felipe te horen als getuige. De controversiële speech van de koning, die de Catalaanse politici er twee dagen na het referendum van beschuldigde 'de eenheid van Spanje' te willen vernietigen, wordt namelijk ook genoemd in het dossier van de aanklagers. Pina vroeg het hof ook om de beslissing te heroverwegen om een getuigenis van Carles Puigdemont, de afgezette en gevluchte Catalaanse minister-president, niet toe te laten.

De beschuldigde Catalaanse politici riskeren samen 177 jaar cel. Voor negen onder hen  dreigt een celstraf van 16 tot 25 jaar, omdat ze beschuldigd worden van rebellie. Drie anderen worden beschuldigd van ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld en kunnen er met iets lichtere straffen van afkomen.

Spanje wil ook Puigdemont vervolgen, maar hij vluchtte na het referendum en verblijft nog steeds in ons land in ballingschap. Puigdemont noemde de rechtszaak vandaag op een persconferentie in Berlijn 'een stresstest voor de Spaanse democratie'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig