Geldkoerier met gepantserde wagen vol geld aan de haal
Foto: rr

De 28-jarige geldkoerier die maandag met een gepantserde geldwagen verdween, maakte uiteindelijk niet 1 miljoen maar 3,4 miljoen euro buit. De man blijft voorlopig spoorloos, de lege geldwagen is wel teruggevonden. De man werkte nog maar pas voor het bedrijf.

Een ooggetuige meldde zich intussen bij de Franse gendarmerie. Hij zag hoe de geldwagen van Loomis in dubbele file parkeerde. Dat gebeurde in Aubervilliers, even ten noorden van Parijs. Twee gewapende geldkoeriers liepen het kantoor van Western Union binnen. Een derde bleef in de auto zitten. Zoals voorzien in de procedures.

Plots vertrok de wagen. Kort nadien kwamen de twee collega’s naar buiten en ontstond er tumult in de straat. ‘Ze wisten duidelijk niet wat er gebeurd was.’

De firma Loomis, onder meer gespecialiseerd in waardentransporten, reageert voorlopig niet. Maar volgens het gerecht zat er niet 1 miljoen euro in de wagen, zoals eerst werd gezegd, maar wel 3,4 miljoen euro.

Nog maar enkele maanden aan de slag

De gepantserde geldwagen is gisteren al teruggevonden. Zonder geld, zonder chauffeur, zonder wapen.

Het onderzoek werd toevertrouwd aan de Franse politie-eenheid van de bestrijding tegen georganiseerde misdaad (BRB). Men gaat er van uit dat de 28-jarige geldkoerier, die nog maar een paar maanden voor Loomis werkte, zelf met het geld aan de haal ging. Toch wordt een overval of ontvoering nog niet helemaal uitgesloten. ‘Al lijkt het onwaarschijnlijk. Als de procedures worden gevolgd kan er niemand van buitenaf in de gepantserde wagen geraken’, zegt de Franse politie.

Wellicht is de gevluchte geldkoerier later met zijn buit overgestapt in een andere wagen. Hij wordt nu internationaal opgespoord.

De buit is groot, maar geen record. Exact tien jaar geleden ging een geldtransporteur in Lyon aan de haal ging met 11,6 miljoen euro. Over die roof werd later een boek geschreven en een film gemaakt. De dader werd later veroordeeld maar kwam in 2013 al vrij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig