Republikeinse en Democratische senatoren zijn tot een voorlopig principeakkoord gekomen over de begroting. Daarmee kan een tweede shutdown vermeden worden. Volgens de eerste berichten zou in het akkoord sprake zijn van de bouw van een hek van 1,375 miljard dollar.

Een groep senatoren, bestaande uit zowel Democraten als Republikeinen, maakte na onderhandelingen bekend dat ze tot een akkoord zijn gekomen. Ze wilden evenwel geen details geven. ‘We hebben een overeenkomst over alles’, verklaarde de Republikeinse senator Richard Shelby volgens CNN.

Het was lang niet duidelijk of en hoe is tegemoetgekomen aan de eis van president Trump om ook geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Maar volgens verschillende Amerikaanse media komt er geen muur, wel een extra hek van 80 kilometer op de grens tussen Texas en Mexico.

Kostprijs: 1,375 miljard in plaats van 5,7 miljard dollar, het bedrag dat president Trump wou uitgeven aan de muur.

 

Verplicht thuisblijven

Voor vrijdag 15 februari moest er een akkoord zijn over de begroting, anders zou de overheid weer gedeeltelijk in shutdown gaan. Dat betekent dat honderdduizenden ambtenaren moeten gaan werken zonder betaald te worden of verplicht thuis moeten blijven.

Op 25 januari bereikten beide partijen na 35 dagen een tijdelijk akkoord over het einde van de shutdown. President Trump waarschuwde toen voor een nieuwe shutdown, mochten de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde financiering voor de grensmuur.

'Muur komt sowieso'

Vlak nadat in Washington het principeakkoord werd bereikt, gaf president Trump een toespraak in de Texaanse grensstad El Paso. Hij pleitte er nogmaals voor de bouw van de muur, die volgens hem 'Amerikanen kan beschermen tegen gewelddadige criminelen, drugs en de 'enorme aanvallen' van migrantenkaravaans'. 

Trump zei ook nog dat hij had gehoord van een akkoord vlak voor hij begon aan zijn toespraak, maar details gaf hij niet. 'Ik wil dat je weet dat die muur er sowieso komt', sprak Trump. 'Misschien is er in Washington vooruitgang geboekt, maar misschien ook niet.'