België wil jihadi’s niet terug
Tatiana Wielandt: een Brusselse rechter besliste recent dat ons land alles moest doen om de IS-weduwe en haar kinderen terug te halen, maar de overheid ging in beroep tegen die uitspraak. Foto: rr

Frankrijk haalt uit veiligheidsoverwegingen zijn jihadisten –ook de volwassen mannen – terug uit Syrië. België wil er niet van horen.

Op dit moment zitten in Syrië en Irak 55 Belgische IS-leden in de gevangenis of in Koerdische gevangenkampen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (Ocad). Tien onder hen zijn mannen ouder dan 12.

Vanaf 12 jaar worden IS’ers door ons land beschouwd als mannen, volwaardige Foreign Terrorist Fighters (FTF), zeg maar jihadi’s. De bekendsten van de tien zijn Tarik Jadaoun uit Verviers en Bilal Al Marchohi uit Antwerpen die in Irak in de gevangenis zitten. Caner Cankurtaran en Hamsa Nmili, allebei uit Vilvoorde, zitten in Koerdische gevangenissen in Syrië.

Behalve de mannen zijn er 17 vrouwen en 28 kinderen jonger dan 12 jaar. Bij de kinderen zijn er vier die in de kampen zitten zonder begeleiding van de ouders of volwassenen.

In België woedt de discussie volop over het terugbrengen van de kinderen en eventueel ook hun moeders. Zo besliste een Brusselse rechter ­recent dat ons land al het ­mogelijke moest doen om ­IS-weduwen Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt en hun zes kinderen terug te halen. De overheid is in beroep gegaan tegen die uitspraak.

Frankrijk wil nog veel verder gaan. Officieel is het nog altijd niet. Maar de terugkeer van meer dan honderd Franse IS-jihadisten en hun families naar Frankrijk, lijkt een kwestie van weken. De terugkeer zou volgens Franse media gebeuren via een luchtbrug met steun van Amerikaanse troepen ter plekke. Het terughalen van de Franse jihadisten komt er uit bezorgdheid. De Koerden zijn de jihadi’s sowieso liever kwijt dan rijk. Zowel de Franse als de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn bang dat – eens het Amerikaanse leger uit Syrië weg is – de Franse jihadi’s vrij zullen komen en opnieuw gaan strijden. Of dat ze op Europese bodem aanslagen zullen plegen. Eens de Franse jihadi’s in Frankrijk aankomen, zullen ze opgesloten worden.

In België is er vooralsnog geen sprake van om via de Amerikaanse luchtbrug ook Belgische jihadi’s terug te brengen, uit angst de publieke opinie voor het hoofd te stoten. ‘De Belgische regering heeft een beslissing genomen dat voor een terugkeer geen draagvlak is’, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ‘Justitie heeft wel een reeks Syriëstrijders veroordeeld, ook deze die niet in België verblijven. Wie toch terugkeert, gaat onmiddellijk naar de gevangenis.’