‘Youth for Climate’ in Waals Parlement: ‘We zullen niet opgeven’
Adelaïde Charlier (l) en Anuna De Wever (r). Foto: BELGA

Twee voortrekkers van ‘Youth for Climate’, de Vlaamse Anuna De Wever en de Waalse Adelaïde Charlier, hebben maandag het Waalse Parlement toegesproken. ‘We zullen niet opgeven’, zei Charlier aan de parlementsleden.

‘Jongeren willen actie, maar in onze democratie zijn het jullie die beslissen over onze toekomst’, zei Charlier aan het Waalse parlement. ‘We zullen onze protesten niet opgeven, tot jullie een plan uitwerken voor een CO2-neutrale toekomst’, aldus de Naamse.

‘Waarom is een busrit tussen Erpent en Namen tweemaal zo duur als met de wagen? En waarom is de trein sowieso duurder dan het vliegtuig? Jullie moeten de jongeren de kans geven om coherent te zijn, en hen niet alleen laten met de uitdagingen van het klimaat’, vindt Charlier.

‘Het klimaat moet prioriteit worden, we vragen jullie om doortastende maatregelen te nemen. Er werd al genoeg tijd verspild.’ Volgens Charlier draait het niet om geld. ‘Jullie zeggen ons dat alles te veel kost, maar uiteindelijk zullen de zwaksten in de maatschappij het gelag moeten betalen van de klimaatopwarming. Sociale rechtvaardigheid staat niet tegenover het gevecht tegen de klimaatopwarming.’

‘Niet politiek’

‘Het klimaat heeft geen politieke kleur’, vulde de Vlaamse Anuna De Wever aan. ‘We vragen alle politici om constructief samen te werken.’