Vliegverkeer woensdag zwaar verstoord: Charleroi dicht, luchtverkeersleiders staken ook
Foto: Reporters / Andia
De luchthaven van Charleroi zal woensdag helemaal gesloten blijven tijdens de nationale staking. Dat meldt Brussels South Charleroi Airport. Na overleg hebben de vakbonden van Skeyes, de luchtverkeersleider in ons land, besloten om woensdag ook het werk neer te leggen.

De luchthaven van Charleroi koos ervoor om zekerheid te brengen voor de reiziger en alle activiteiten woensdag op te schorten. De voorbije dagen werd duidelijk dat de activiteiten van de luchthaven sterk verstoord zouden zijn door de staking. Zo verwachtte de luchthaven zich onder meer aan wegversperringen in de omgeving. 

Reizigers krijgen het advies om rechtstreeks contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij om duidelijkheid te krijgen over hun reis.

Luchtverkeer aan halve capaciteit

Op Brussels Airport werd al meer dan de helft van de vluchten geschrapt. Dat aantal kan nog toenemen, omdat de luchtverkeersleiders van Skeyes ook aan de nationale staking deelnemen. Ze zullen vanaf dinsdagavond 22 uur tot woensdagavond 22 uur het werk neerleggen, waardoor de capacateit van het luchtverkeer in België gehalveerd wordt. Tot de halvering werd beslist op basis van informatie over hoeveel luchtverkeersleiders tijdens de staking aan het werk zullen zijn. Dankzij de halvering kan de veiligheid worden gegarandeerd, aldus Skeyes.

De halvering heeft betrekking zowel op opstijgende en landende vluchten als op overvliegende vliegtuigen. Het is uiteindelijk Eurocontrol (de Europese luchtverkeersleider) die beslist hoe het beschikbare volume luchtverkeer in het Belgische luchtruim verdeeld wordt.
 

Geannuleerde vluchten
Zesentwintig luchtvaartmaatschappijen hebben al vluchten van of naar de luchthaven van Zaventem gecanceld. Brussels Airlines bijvoorbeeld liet al weten de 222 geplande vluchten allemaal te schrappen. TUI fly wijkt dan weer uit naar buitenlandse luchthavens.
De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft nagenoeg haar volledige vluchtprogramma van en naar België op woensdag geschrapt. De getroffen passagiers zijn volgens de maatschappij verwittigd. Ze konden kiezen tussen terugbetaling of een andere vlucht.

Op Brussels Airport werden woensdag oorspronkelijk circa 60.000 reizigers verwacht.

Voor de vluchten die zouden plaatsvinden, blijft de aanbeveling om ruim op tijd te vertrekken en indien mogelijk alleen met handbagage te reizen.

De aanleiding van de staking is het mislukte loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgevers. De bonden willen meer dan 0,8 procent loonopslag bovenop de indexering voor de komende twee jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig