Werken Andy Warhol gestolen tijdens uit de hand gelopen feest in Zwevegem
Een tentoonstelling van de wereldberoemde popart van Andy Warhol in Parijs (Archiefbeeld) Foto: AFP

Tijdens een uit de hand gelopen huisfeest in Zwevegem, georganiseerd door de zoon des huizes toen zijn ouders op reis waren, zijn twee kunstwerken van Andy Warhol gestolen. Drie beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen van de dronken jongeman. Ze riskeren straffen tot achttien maanden.

Een jongeman uit Zwevegem besloot tijdens de zomer van 2016, terwijl zijn ouders op reis waren, een feestje te organiseren voor enkele vrienden. Er daagden echter veel meer gasten op dan gepland, er werd bovendien volop gedronken en drugs gebruikt. Zo kregen de drie beklaagden, een 29-jarige man uit Zwevegem, een 28-jarige man uit Avelgem en een man van 33 uit Zulte, te horen dat in het huis dure kunstwerken te vinden waren.

Aan de muur hingen onder meer twee kunstwerken van Andy Warhol. Toen het feestgedruis zich verplaatste en ook de zoon des huizes het huis verliet, keerden de drie terug naar het huis in Zwevegem en gingen ze ervandoor met de kunstvoorwerpen, samen ongeveer 104.000 euro waard. De zoon merkte de diefstal pas op toen hij de dag nadien terug thuiskwam.

De buit werd uiteindelijk aangetroffen bij een van de verdachten, nota bene tijdens een huiszoeking in een ander drugsdossier. Die beweert dat de twee andere verdachten hem dwongen deel te nemen aan de kunstroof. Het Openbaar Ministerie vordert voor hem een celstraf van vijftien maanden.

Een andere beklaagde ontkent dat hij iets met de diefstal te maken had. Hij riskeert een celstraf van achttien maanden. De derde was maandag niet aanwezig in de rechtbank van Kortrijk. Hem hangt een celstraf van vijftien maanden boven het hoofd.

Vonnis op 11 maart.