In Zweden ontdekte kroonjuwelen zijn echt
De twee kronen en de rijksappel in het midden zijn gestolen Foto: REUTERS

De sieraden die vorige week in een vuilnisbak in de omgeving van Stockholm werden ontdekt, zijn wel degelijk de gestolen kroonjuwelen.

Na meerdere dagen onderzoek hebben de Zweedse autoriteiten de echtheid bevestigd van de kroonjuwelen die vorige week in een vuilnisbak werden ontdekt. Het gaat wel degelijk om de sieraden die uit de kathedraal van Strängnäs werden gestolen, zo deelde de politie maandag mee.

Het forensische instituut van de politie kon de laatste twijfels over de echtheid uit de weg ruimen met behulp van de Zweedse kerk. In welke toestand de voorwerpen zich bevinden, is nog niet duidelijk.

De juwelen zijn de kroon en de rijksappel van de in 1611 overleden koning Karel IX van Zweden en de kroon van zijn in 1625 gestorven echtgenote, koningin Christina von Holstein-Gottorp. Ze waren eind juli 2018 ontvreemd uit de kathedraal. De sieraden hebben een geschatte waarde van omgerekend meer dan zes miljoen euro.

In de zaak werden eind vorige week nog eens twee verdachten opgepakt, omdat ze iets met de diefstal te maken zouden hebben. Een 22-jarige Zweed moet zich al voor de rechtbank verantwoorden. Hij zou met een kompaan de drie kroonjuwelen gestolen hebben. Hij ontkent de feiten, maar in de kathedraal werden sporen van zijn bloed aangetroffen.