De Standaard twee keer genomineerd voor belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek
Foto: katrijn van giel
Het project Curieuzeneuzen en een reportage over misbruik in de bouwsector zijn genomineerd voor De Loep, de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland

Het burgerproject Curieuzeneuzen, waarbij 20.000 lezers van De Standaard meehielpen met het verzamelen van gegevens over luchtverontreiniging, is genomineerd in de categorie ‘Signalerend’ nieuws. De andere genomineerden zijn een reportage over ‘mercy killing’ uit Vranckx & de Nomaden, en een Nederlandse reeks over het falen van de ‘robotrechter’.

Journalist Kasper Goethals kreeg de nominatie voor zijn onderzoek naar de uitbuiting van Oekraïners in de bouwsector in ons land. Hij maakt, net als twee Nederlandse journalisten, kans op de aanmoedigingsprijs. Die is voorbehouden voor journalisten die niet ouder zijn dan 30 jaar.

In de andere categorieën is ook telkens een Belgische genomineerde. Zowel de Tijd als Knack maakt kans op de prijs in de categorie 'controlerend', voor hun rol in een internationaal onderzoek naar slecht werkende implantaten. De veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden dingt mee naar de prijs in de categorie ‘opsporend’.

De winnaars worden op 22 maart bekendgemaakt op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Amsterdam.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig