Staking wordt ‘ongezien’: hier kan u hinder verwachten
Foto: Photo News

De vakbonden roepen op om woensdag het land plat te leggen, om hun eisen voor meer loonopslag kracht bij te zetten.

De staking is intussen onafwendbaar. En het wordt er een ‘van ongeziene proporties’, voorspellen de bonden. Hier kan u hinder verwachten:

Openbaar vervoer

Bij de NMBS geldt een minimale dienstverlening. De belangrijke assen hebben voorrang. Ook bij De Lijn worden de chauffeurs naar de belangrijkste routes gestuurd. Lijnen langs scholen hebben voorrang.

Luchthavens

Van en naar België wordt bijna niet gevlogen. De bagageafhandelaars, de luchtverkeersleiders en het personeel van de luchtvaartmaatschappijen staken. Op Brussels Airport is voor woensdag al meer dan de helft van de vluchten geschrapt. Brussels Airlines schrapt 222 vluchten, TUI past zijn vluchten aan, Ryanair heeft nagenoeg het volledige vluchtprogramma van en naar België op woensdag geschrapt. De luchthaven van Charleroi zal woensdag helemaal gesloten blijven. Het aantal geschrapte vluchten kan nog oplopen, aangezien de luchtverkeersleiders van Skeyes ook aan de nationale staking zullen deelnemen. 

Bpost

De hinder bij de postverdeling zou meevallen. De bonden roepen niet actief op het werk neer te leggen. Maar veel verdeelcentra liggen op industrieterreinen, die mogelijk door actievoerders worden geblokkeerd.

Scholen

De ACOD Onderwijs heeft een stakingsaanzegging ingediend en zegt dat de actiebereidheid groot is. Het christelijke COC laat zijn leden de keuze, net zoals de COV, de bond voor het lager onderwijs. Als de scholen geen opvang kunnen organiseren, moeten ze de ouders op de hoogte brengen.

Ambtenaren

De impact is onduidelijk, maar het zou kunnen dat je niet terechtkan bij de belastingen, de pensioendiensten en de RVA.

VRT

Als er veel stakingsbereidheid is, kunnen nieuwsprogramma’s worden afgeslankt of zelfs geschrapt.

Politie

De politievakbonden staken niet, maar zullen wel agenten vergoeden die opgevorderd worden in de gevangenissen, want de cipiers staken zeker.