‘Roma’ klopt ‘The Favourite’ op Bafta’s
Alfonso Cuarón ging met het beeldje voor beste regisseur en beste film naar huis. Foto: EPA-EFE

De Britse film ‘The Favourite’ haalde verschillende Bafta’s binnen, maar die voor beste film ging naar de Netflix-film ‘Roma’.

The Favourite ging op de Bafta’s aan de haal met het beeldje voor ‘Beste Britse film’ en ‘Beste actrice’ voor Olivia Colman. Maar de bekroning voor ‘Beste film’ en ‘Beste regie’ waren voor Roma en regisseur Alfonso Cuarón. Het zijn niet toevallig ook deze twee films die grote favorieten zijn voor de Oscars.

De beste acteur was volgens de British Academy of Film and Television Arts Rami Malek, met zijn rol in Bohemian Rhapsody. De biopic of Queen-zanger Freddy Mercury won onlangs nog de Golden Globe voor beste film.

Roma is de eerste Netflix-film die ook in de bioscoop speelt. Het gaat om een persoonlijk verhaal van regisseur Cuarón, en meer bepaald over zijn kindermeisje. ‘Roma weet met kleine, intieme taferelen de grootste emoties los te maken. Cuarón verkent met zijn films altijd weer andere vertel­vormen, maar als chroniqueur van het gewone leven overtreft hij nu zichzelf’, schreef onze recensent over de film.

The Favourite werd omschreven als ‘een hitsige parade met Emma Stone en Rachel Weisz in komische doen, maar het is de minder bekende Olivia Colman die iedereen naar huis speelt'. Gevolg: een Bafta voor Colman als 'Beste actrice'. 

Mahershala Ali krijgt wint in de categorie 'Beste bijrol'. Aan de zijde van Viggo Mortensen speelt hij in Green Book, een film over racisme in de Verenigde Staten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig