Gesprekken om nieuwe shutdown te vermijden lopen vast
‘De volgende 24 uur zijn cruciaal’ zegt een onderhandelaar. Foto: AFP

De onderhandelaars die proberen een nieuwe shutdown te vermijden in de Verenigde Staten raken er niet uit. De tweets van president Donald Trump maken hun opdracht er niet eenvoudiger op.

‘De volgende 24 uur zijn cruciaal. Een shutdown zou geen optie mogen zijn, maar die dreiging blijft aanwezig.’ In het programma Fox News Sunday gaf Richard Shelby, een republikeins senator die deel uitmaakt van de groep onderhandelaars, vandaag toe dat hij ‘niet overtuigd is dat we er uit zullen raken’.

Eind januari ging president Trump akkoord met een voorstel van de leiders van het Congres om de openbare diensten voor drie weken opnieuw te openen. De shutdown duurde op dat moment al 35 dagen. Het loon van 800.000 ambtenaren was al die tijd niet uitbetaald en vele overheidsdiensten en nationale parken moesten de deuren sluiten.

De deal hield in dat een ‘conference committee’ van 17 senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden drie weken de tijd kreeg om tot een akkoord te komen over de beveiliging van de grens met Mexico. Trump blijft bij zijn eis dat daar een muur moet komen. De democraten lijken daar nog altijd niet van te willen weten. De deadline loopt pas af op 15 februari, maar om alles op tijd door het Congres te krijgen mikte het committee op maandag voor akkoord.

‘The Wall’: van 5,7 naar 2 miljard

Maar de kans dat dat nog lukt lijkt klein. Via Twitter laat Trump zich gelden, zelfs al zit hij niet aan de onderhandelingstafel. ‘The Wall will get built one way or the other!’, tweette hij. Om er daarna aan toe te voegen dat de democraten ‘verschrikkelijke voorstellen doen’.

Opmerkelijk genoeg lijkt de discussie over ‘the wall’ niet meer het grootste struikelblok te zijn. Trump wilde daarvoor 5,7 miljard dollar. De democraten en republikeinen die de gesprekken voeren zouden dicht bij een akkoord zijn voor een maximaal bedrag van 2 miljard voor ‘grensbeveiliging’ – het woord ‘muur’ ligt gevoelig.

Maar de twist concentreert zich nu op ICE (Immigrations and Customs Enforcement), de immigratiedienst van de VS. De democraten vragen dat die dienst zich meer zou toeleggen op het vasthouden van criminele immigranten en minder op degenen die na het verlopen van hun visum in het land blijven. Ze stellen daarom voor om het aantal bedden dat ICE heeft in detentiecentra af te bouwen. Republikeinen schoten het idee meteen af. De kans dat Trump daarmee akkoord zou gaan, is volgens hen onbestaande, zeker gezien de klemtonen die hij in zijn State of the Union legde op de gevaren die hij ziet bij immigratie.

‘Geen goede opties’

Wat gebeurt er als er tegen vrijdag niets uit de bus komt? ‘De president heeft verschillende opties, maar als er geen deal is, zijn het geen goede opties’, zegt Richard Shelby. Een van de mogelijkheden die het vaak aangehaald wordt is dat Trump de noodtoestand zou kunnen uitroepen, om zo zonder akkoord van het Congres toch de grensmuur te kunnen bouwen. Volgens The New York Times zou het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, afgelopen weekend al onderzocht hebben welke diensten in hun budget zouden moeten snoeien om in zo’n geval het nodige geld op te hoesten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig