Onderzoekers vrezen impact op 612.000 banen bij harde Brexit
De Duitse auto-industrie mag zich opmaken voor Brexit-klappen. Foto: Jimmy Kets

Duitsland en Frankrijk vangen het meeste wind als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zonder akkoord. Wereldwijd zou er een impact zijn op 612.000 banen. Dat becijferden Duitse onderzoekers in een studie waaruit Welt am Sonntag citeert.

De Britse import kan door een harde Brexit, waarbij de Britten de douane-unie verlaten, tot 25 procent dalen. Wereldwijd zou de Brexit een impact kunnen hebben op 612.000 banen. Daarvan bevinden er zich 179.000 binnen de EU. Dat menen althans Hans-Ulrich Brautzsch en Oliver Holtemöller van het ‘Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle’ en de ‘Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg’.

Met onder meer zijn grote auto-industrie zou Duitsland wereldwijd het hardst getroffen worden. Er staan zo’n 100.000 banen op het spel. De onderzoekers splitsten de gevolgen van de Brexit op naar verschillende streken in Duitsland. De plekken waar de industrie op export gericht is krijgen de zwaarste klappen. In de Duitse auto-industrie zijn ongeveer 15.000 jobs rechtstreeks gelinkt aan de export naar Groot-Brittannië.

Frankrijk is het tweede grote slachtoffer, schrijft Welt am Sonntag, dat de studie vooraf kon inkijken. Daar kunnen zo’n 50.000 banen verdwijnen. Maar relatief gezien zal de klap in Malta en Ierland harder aankomen. De export vanuit die landen naar het VK is goed voor respectievelijk 13,5 en 7,3 procent.

De studie houdt alleen rekening met banenverlies door een daling van de export door de nieuwe douanerechten op de invoer in Groot-Brittannië. Andere risico’s voor de arbeidsmarkt zoals een daling in investeringen, zijn nog niet meegerekend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig