Grote Franse steden zijn ‘gele hesjes’ beu
De grote steden willen schadevergoedingen voor de problemen die de gele hesjes veroorzaken. Foto: AFP

Parijs, Nantes, Rennes, Rouen, Bordeaux, Toulouse, Dijon… In een communiqué klagen ze de aanhoudende acties van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk aan. Ze vragen dringend overleg met de Franse regering over mogelijke schadevergoedingen.

‘Al dertien weken lang worden de handelaars en de inwoners van de grote steden en de agglomeraties gegijzeld door relschoppers in de marge van de manifestaties van de ‘gele hesjes’. De impact voor de belastingbetalers en de handelaars loopt in de miljoenen euro’s’, luidt het in een communiqué van France Urbaine, de vereniging van de Franse ‘métropoles, agglos et grandes villes’.

France Urbaine vraagt daarom een ontmoeting met de Franse premier Edouard Philippe, minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire en minister van Territoriale Cohesie Jacqueline Gourault. Ze hopen daar ‘de modaliteiten voor schadevergoedingen vast te leggen’. De manifestaties van de gele hesjes leiden volgens hen telkens tot heel wat schade aan publieke plaatsen, wegen, banken, bushokjes en verkeerslichten. Dat er elke week extra politie en brandweer moet ingezet worden, heeft uiteraard ook een kostprijs.

Ook de inkomsten van de handelaars lijden onder het protest. Zo berekende Procos, de federatie van de gespecialiseerde handel, dat de omzet in november en december 2018 daalde met respectievelijk 6,8 en 3,9 procent tegenover 2017.

Rode sjaaltjes

In Parijs werd eind januari een eerste tegenbetoging georganiseerd. Met rode sjaaltjes in plaats van gele hesjes kwamen toen burgers op straat die zich afzetten tegen de aanpak van de gele hesjes. Ook zij hadden het gehad met het geweld en de schade die gepaard gaan met de manifestaties van de gele hesjes.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig