Noodtoestand op Nova Zembla na invasie van ijsberen
Themabeeld. Foto: REUTERS

De Russische archipel Nova Zembla, in de Noordelijke IJszee, heeft de noodtoestand afgekondigd. Reden is een ‘invasie’ van tientallen ijsberen, die als gevolg van de opwarming van de aarde steeds moeilijker aan eten geraken, in bewoond gebied.

Volgens Jigancha Mousin, het administratieve hoofd van de archipel, leven er 52 ijsberen in de buurt van Beloesja Goeba, het grootste dorp op de eilanden met in totaal ongeveer 3.000 inwoners. Zo’n zes tot tien daarvan komen voortdurend in het dorp.

‘Ik woon sinds 1983 op Nova Zembla, maar ik heb nog nooit zo’n massale invasie van ijsberen gezien’, klinkt het. ‘Er zijn permanent tussen zes en tien ijsberen in het dorp.’

De dieren gedragen zich erg agressief. ‘Ze vallen de mensen aan en dringen gebouwen binnen’, zegt Mousin. ‘Mensen zijn bang om hun huis te verlaten, ouders laten hun kinderen niet meer naar school gaan.’ Met auto’s en patrouillehonden proberen ze de poolberen weg te jagen. ‘Maar die maatregelen hebben niet het gewenste effect.’

Als ook lichten en geluidsignalen geen soelaas brengen, is de dieren doden de enige oplossing, luidt het. Voorlopig laten de Russische milieuautoriteiten dat echter niet toe. De ijsbeer is een bedreigde diersoort en de jacht erop is verboden. Er is wel een commissie samengesteld die de zaak zal onderzoeken.

IJsberen zijn het slachtoffer van de opwarming van het klimaat en het smelten van het poolijs. Daardoor geraken ze veel moeilijker aan eten en dringen ze noodgedwongen bewoonde gebieden binnen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig