Bert Anciaux dan toch geen lijsttrekker voor SP.A
Foto: BELGA

Bert Anciaux heeft beslist om bij de verkiezingen van 26 mei de SP.A-lijst voor het Vlaams Parlement in Brussel dan toch niet te trekken. ‘Geen gemakkelijke beslissing. Maar wel een beslissing die ingegeven is door vele positieve keuzes’, zegt hij zelf. Hannelore Goeman neemt zijn plaats in.

Een drietal weken geleden meldde de SP.A dat Bert Anciaux de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement zou gaan trekken. Geen voor de hand liggende keuze, want bij de verkiezingen van 2014 stond Anciaux op de tweede plaats, maar hij raakte toen niet verkozen. ‘‘Nog een laatste keer knallen’, zei hij echter zelf bij de bekendmaking van het nieuws toen.

In een uitgebreid bericht op Facebook laat Anciaux nu weten dat hij ‘na lang piekeren en nadenken’ beslist heeft te verzaken aan het lijsttrekkerschap. ‘Geen gemakkelijke beslissing. Maar wel een beslissing die ingegeven is door vele positieve keuzes’, aldus Anciaux nog.

De ‘uitdaging’ om naar het Vlaams Parlement te gaan, sprak hem nochtans aan, schrijft hij, maar hij wil zich inzetten voor de ouderen in de Overbron, een woonzorgcentrum in Neder-over-Heembeek waar hij afgevaardigd bestuurder is. ‘Dat is zo een mooie uitdaging. Ik kan niet meer zonder die lach en die warmte van onze bewoners’, aldus Anciaux.

Door een stap terug te zetten, wil hij naar eigen zeggen ook de kans geven aan vrouwen binnen de partij.

Nog in Senaat

In een reactie aan persagentschap Belga legt Anciaux uit dat de consequenties van het lijsttrekkerschap pas echt tot hem doordrongen nadat de beslissing vorige maand definitief was gemaakt. ‘Ik bleef er maar over nadenken. Uiteindelijk wist ik dat ik de knoop moest doorhakken’, zegt hij. ‘Als je iets doet, moet je het goed doen. Vroeger kon ik nog veel dingen tegelijk doen, maar nu gaat dat niet meer.’ Voor Anciaux is de Vlaamse politiek nu een ‘quasi afgesloten hoofdstuk’. Als de partij dat wil, wil hij wel nog lid blijven van de Senaat. ‘Ik heb daar nog wel een rol te spelen en die functie is te combineren met mijn andere activiteiten.’

Hannelore Goeman neemt zijn plaats in

Bert Anciaux dan toch geen lijsttrekker voor SP.A
Hannelore Goeman. Foto: © if

Zaterdagavond maakte de lokale SP.A-afdeling bekend dat Brussels Parlementslid Hannelore Goeman, aanvankelijk kandidaat eerste opvolger voor de Europese lijst, Anciaux zal vervangen. ‘Ik had ongelooflijk zin in die Europese campagne, maar deze kans mag ik niet laten liggen’, reageert Goeman. ‘Ik zal me volledig inschrijven in de gewestcampagne van one.brussels en trek met een open vizier en een open lijst naar de kiezer. Speerpunten worden de kwaliteit en capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en de grote vraag naar goede zorg, of het over kinderopvang of ouderenzorg gaat.’

Wat nu de rol van Anciaux zal zijn, is niet duidelijk. 'Hij houdt zich wel beschikbaar voor de campagne', klinkt het.