Adam Yates wint koninginnenrit in Ronde van Valencia, Ion Izagirre nieuwe leider
Foto: Photo News

Adam Yates heeft de koninginnenrit in de Ronde van Valencia (Spa/2.1) op zijn naam gebracht. De Brit van Mitchelton-Scott pakte op de Alcala-Alcocebre de zege voor wereldkampioen Alejandro Valverde (Movistar) en Pello Bilbao (Astana). Ion Izagirre (Astana) werd vierde en neemt de leiderstrui over van Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Eerste landgenoot was Dylan Teuns op een achtste plek. Wel valt hij terug in het klassement van de derde naar de vijfde plaats op 18 tellen van Izagirre.

Het duurde zo’n drie kwartier vooraleer de vroege vlucht vorm kreeg in Valencia. Drie renners zouden uiteindelijk weten te ontsnappen aan het peloton: Silvan Dillier (AG2R), Joao Rodrigues (W52-FC Porto) en Diego Rubio (Burgos-BH), drager van de bergtrui. Maximaal gunde het peloton hen vijf minuten voorsprong. Dimension Data controleerde voor hun leider Edvald Boasson Hagen het pak, Rubio raapte vooraan de bergpunten op, maar zou wel als eerste moeten lossen.

Het duo ging verder, finaal was alleen Dillier nog op pad en hij zou pas op 2,2 km van het einde gegrepen worden door Merhawi Kudus die uit het peloton was weggesprongen nadat Alejandro Valverde net daarvoor een eerste prikje had uitgedeeld. Leider Boasson Hagen moest toen een eerste keer lossen, maar pikte wat later opnieuw aan.

Een groep van favorieten scheidde zich af op het steilste stuk bergop onder impuls van het gebeuk van Adam Yates. Hij kreeg enkel nog Ion Izagirre, Pello Bilbao, Sergio Higuita, Alejandro Valverde, Jack Haig, Dylan Teuns, Dan Martin, Jesus Herrada en Ben Hermans met zich mee. Net onder de vod van 1 km moest Hermans een gaatje laten, vooraan lag het tempo hoog. Het was Herrada die de sprint bergop van ver lanceerde. Te vroeg, Yates dichtte het gaatje, bleef even in het wiel en viel daarna aan in de slotmeters. Hij pakte de zege, de ultieme versnelling van Valverde kwam te laat. Hij moest vrede nemen met een tweede plek. Izagirre is de nieuwe leider met 7 tellen bonus op Valverde en Bilbao. Teuns werd achtste en staat vijfde in het klassement op 18 tellen van Yates. Ben Hermans finishte uiteindelijk als tiende.

Zondag staat de slotrit op het programma, een vlakke rit van Paterna naar Valencia over 88 km en voer voor sprinters.