Tijgerin Melati gedood door paringspartner in Londense zoo
Tijgerin Melati (archiefbeeld uit 2013). Foto: AP

Een vrouwelijke Sumatraanse tijger is in de Londense zoo gedood bij de eerste directe ontmoeting met haar paringspartner. De 10-jarige tijgerin Melati werd vrijdag in contact gebracht met de recent aangekomen 7-jarige tijger Asim. De ontmoeting verliep echter niet zoals gehoopt en de dieren begonnen te vechten. Ondanks pogingen om de dieren te scheiden, kon Melati enkel nog levenloos geborgen worden. Dat heeft de Londense zoo bekendgemaakt.

Asim was pas tien dagen eerder in het kader van een Europees kweekprogramma vanuit een Deens safaripark naar de Londense zoo gekomen. Iedereen in Londen Zoo is ‘ontroostbaar’ en ‘ontzet’ over het verlies van de tijgerin, aldus de mededeling.

‘Zoals bij alle grote katachtigen, worden introducties zorgvuldig gepland, ze worden altijd aanzien als erg risicovol.’ De dieren werden in aanpalende verblijven gehouden, om ze de kans te geven mekaar te zien, te ruiken en te reageren. Experten van de zoo hadden positieve signalen gezien en oordeelden dat de tijd rijp was voor een paringsintroductie. Maar dat bleek achteraf gezien dus een foute inschatting.

Tijgerin Melati gedood door paringspartner in Londense zoo
Asim was amper tien dagen in de Londense zoo. Foto: AP