Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Rome de straat opgetrokken op verzoek van de belangrijkste Italiaanse vakbonden, die een echt groeibeleid en respect eisen van de populistische regering.

De vakbonden pakten het groots aan met 12 speciale treinen, 1.300 bussen, veerboten en lagekostvluchten om de demonstranten bijeen te brengen in de Italiaanse hoofdstad, onder een fris zonnetje en een vriendelijke sfeer.

De demonstranten eisen een massief plan van publieke en private investeringen en meer ambitieuze hervormingen dan dewelke zijn ingevoerd door de eenheidsregering van de radicaal-rechtse partij Lega Nord en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging (M5S). Voor de vakbonden is het door de regering aangekondigde investeringsplan te braaf, de pensioenhervorming te beperkt en het basisinkomen een hybride maatregel, om de strijd tegen de armoede en voor de werkgelegenheid te kunnen beïnvloeden.

Over het algemeen voelen de vakbonden zichzelf genegeerd door de populistische regering. Verscheidene delegaties van werkgevers, evenals de belangrijkste leiders van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) en delegaties van andere linkse partijen namen ook deel aan de betoging.

Deze syndicale mobilisatie was de grootste sinds de manifestaties van eind 2014/begin 2015 tegen de hervorming van de arbeidswetgeving georkestreerd door de centrumlinkse overheid van Matteo Renzi.

Daartegenover werd een bijeenkomst van de Italiaanse ‘gele hesjes’ zaterdag in Rome afgelast op bevel van de prefectuur die volgens de organisatoren vreesde voor excessen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig