Prins Laurent ontkent ruzie met koning

Prins Laurent ontkent dat hij ruzie heeft met zijn broer, koning Filip. Hij reageert daarmee op berichten over een ruzie tussen de koning en zijn broer na de brief van prins Laurent aan de regering.

Eind januari raakte bekend dat prins Laurent een brief had geschreven naar premier Charles Michel. Daarin riep hij de premier op zijn vzw te helpen om een schadevergoeding te krijgen van de Libische staat. Volgens het Franse blad Paris Match was koning Filip niet te spreken over de brief. Het royalty-blad zette de ruzie tussen koning Filip en zijn broer Laurent zelfs op de voorpagina.

Het blad zou van intimi weten dat de koning het gedrag van Laurent niet kan aanvaarden. ‘Men stelt de eerste minister niet in gebreke als men de broer van de koning is. Ik heb mijn broer altijd verdedigd. Begrijpt Laurent niet dat hij de tegenstanders van de monarchie in de kaart speelt?’, zo zou koning Filip gezegd hebben.

In een e-mail aan Belga ontkent prins Laurent nu de ruzie. Hij zegt ook geen onderhoud over de brief te hebben gehad met de koning.

‘ZKH Prins Laurent betreurt dat een leugenachtig persartikel werd overgenomen in andere media, zonder verificatie. Inderdaad bestaat er geen enkel geschil met zijn broer, ZH de Koning, aangaande de brief van de Prins aan de Eerste minister van 24 januari jongstleden. Die brief belangt alleen de Prins aan, en in tegenstelling tot wat het artikel beweert, onder andere onjuistheden, heeft hij daarover dus niet eens een onderhoud gehad met ZH de Koning’, zo luidt het persbericht van de prins.

Libische regering

In een lange brief had prins Laurent hulp gevraagd aan premier Michel bij de inning van een schadevergoeding bij de Libische regering. Het ging om 50 miljoen euro. Michel weigerde en herinnerde de prins aan ‘de scheiding der machten’.

Laurent investeerde in 2008 70 miljoen euro om bomen te planten als bescherming tegen de verwoestijning van het land. Maar op een bepaald moment besloten de Libiërs het contract eenzijdig op te zeggen, waarop de prins zijn geld kwijtspeelde.

Een Brusselse rechtbank velde in 2014 een arrest waardoor de Libiërs zo’n 50 miljoen euro moeten ophoesten, maar Libië weigerde dat.