KMI waarschuwt voor rukwinden
Foto: ss

Het gaat zaterdag flink waaien en er kunnen rukwinden optreden tot 80 à 85 km/h. Daar waarschuwt het KMI voor. Ook zondag zijn er opnieuw rukwinden mogelijk, met veel regen.

Het KMI heeft zaterdag dan ook code geel afgekondigd voor het hele land. Zaterdagavond wordt het wel tijdelijk rustiger. Maar ook voor zondag geldt code geel.

In Brussel zal je dit weekend niet door de regionale parken kunnen wandelen vanwege de weersomstandigheden. De stad heeft beslist om de parken, bossen en kerkhoven tot maandag te sluiten.

Zaterdag wordt het voorts wisselend bewolkt en winderig met buien. In het uiterste westen zou het overwegend droog blijven. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 10 graden in het westen van het land. Zaterdagavond is het wisselend tot zwaarbewolkt en vallen er hier en daar nog buien. Later gaat het fel regenen vanaf de Franse grens. De wind waait eerst matig maar later opnieuw krachtig uit zuid tot zuidwest met rukwinden die opnieuw oplopen tot rond 70 km/h. Minima tussen 2 en 7 graden.

Zondag trekt een venijnige depressiekern over of net langs ons land. De eraan verbonden neerslagzone is zeer actief en zorgt voor veel regen. Afhankelijk van de ligging van deze depressie kan het ook hard waaien over sommige delen van het land met zuidwestelijke windstoten tot 80 km/h of meer. Maxima tussen 6 en 8 graden in de Ardennen en tussen 8 en 10 graden in de andere streken.

Maandag wordt het frisser met buien en maxima rond 5 of 6 graden in het centrum. Vanaf dinsdag droger, en in de loop van de week wordt het rustig en vrij mooi.