Ziekenhuizen doen opvallende oproep: wie griep heeft, brengt beter geen bezoek
Ziekenhuis Oost-Limburg, campus Lanaken. Foto: Philip Pergens
Enkele ziekenhuizen vragen bezoekers om weg te blijven als ze de griep hebben. ‘Eigenlijk zouden álle klinieken hierop moeten hameren’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Blijf alstublieft thuis als je zelf de griep hebt, in plaats van hoestend en kuchend familieleden te bezoeken in de kliniek. Die oproep doet het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Dat ziekenhuis kampte eerst met een uitbraak van het norovirus op de geriatrie, en vorige week brak op de campus in Lanaken ook nog eens een kleine griepepidemie los. Twee keer kwam de besmettingshaard allicht van buiten het ziekenhuis.

In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper liggen op dit moment zo’n veertig patiënten met de griep. ‘Uitzonderlijk veel voor de periode van het jaar’, zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. Ook in Ieper vragen ze bezoekers met de griep (of met een verkoudheid) om weg te blijven. ‘Voor de veiligheid en gezondheid van onze patiënten’, aldus de Facebookpagina van het ziekenhuis.

Griepvaccin
Zieken blijken nu eenmaal vaak vatbaarder voor een (extra) infectie en verdragen de griep ook moeilijker. Oudere mensen zijn sowieso gevoelig voor complicaties zoals een longontsteking, zeker als ze verzwakt zijn. Het virus kan zich bovendien verspreiden onder het personeel, met veel afwezigen tot gevolg in een van de drukste perioden van het jaar. In principe moet elke zorgverlener een griepvaccin krijgen, wat de kans op besmetting verkleint, maar in de praktijk is lang niet elke verpleger of arts ingeënt.

Mondmaskers
Toch gaan de meeste ziekenhuizen niet zo ver als in Limburg. Meestal blijft het bij het promoten van hoest-, nies- en handhygiëne. Aan de ingang van het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem, bijvoorbeeld, staat een ‘grieppaal’. Bezoekers die zich ziekjes voelen, krijgen de raad papieren zakdoeken te gebruiken, handen te ontsmetten of een mondmasker op te zetten. 

‘Maar dat is onvoldoende’, zegt viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven). ‘We onderschatten nog altijd hoe makkelijk het griepvirus zich verspreidt en hoe zwaar de gevolgen zijn. Elk ziekenhuis zou er in deze periode van het jaar op moeten hameren: wie de griep heeft, plant beter geen ziekenbezoek.’

‘In Belgische ziekenhuizen loop je makkelijk binnen en buiten, maar dat heeft dus ook zijn nadelen. In veel andere landen zit er altijd wel iemand aan de deur en kom je er al hoestend echt niet zomaar in.’