Italiaans gerecht annuleert beslissing tot inbeslagname reddingsschip Aquarius
Foto: Photo News

Het Italiaanse gerecht heeft vrijdag de beslissing tot inbeslagname van het humanitaire schip Aquarius ongedaan gemaakt. Justitie in Italië had eerder die inbeslagname bevolen, omdat de Aquarius illegaal afval verwijderd zou hebben van boord. Het schip lag sindsdien in Marseille voor anker.

De rechter in Catania heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) nu gelijk gegeven. De ngo, die samen met SOS Méditerranée sinds 2016 de operaties met de Aquarius uitvoerde, had de maatregel onder andere disproportioneel genoemd.

Het parket in Catania verdacht de ngo’s ervan dat ze tussen januari 2017 en mei 2018 24.000 kilogram mogelijk gevaarlijk afval niet hebben gescheiden van het gewoon afval. De bemanning zou tijdens stops in Italiaanse havens afval van aan boord weggegooid hebben, zonder mogelijk gevaarlijk afval apart te sorteren. Volgens de aanklagers ging het onder meer om kleding van migranten, voedingsresten, stukken verband met bloedvlekken en ander medisch afval.

Eind december lieten de twee hulporganisaties al weten dat ze de reddingsoperatie van de Aquarius in de Middellandse Zee stopzetten. Aanleiding was ‘een reeks doelgerichte politieke aanvallen op het werk om mensenlevens te redden van de hulporganisatie’, luidde het toen.