Britse acteur Albert Finney overleden
Albert Finney aan de zijde van Julia Roberts in ‘Erin Brokovich’ Foto: rr

De Britse acteur Albert Finney, die in de loop van zijn carrière vijf keer genomineerd werd voor een Oscar, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse media vrijdag. Finney stierf na een korte ziekte.

Finney kende zijn doorbraak in 1960, toe hij in ‘Saturday Night and Sunday Morning’ de rol speelde van ‘angry young man’ Arthur Seaton.

Daarna was hij nog in tientallen andere films te zien, wat hem ook vijf Oscarnominaties opleverde. Hij werd vier keer genomineerd als beste acteur in een hoofdrol, meer bepaald voor zijn bijdrage in de films ‘Tom Jones’ (1963), ‘Murder on the Orient Express’ (1974), ‘The Dresser’ (1983) en ‘Under the Volcano’ (1984). Voor zijn rol in ‘Erin Brokovich’ (2000) werd hij ook genomineerd als beste acteur in een bijrol. Maar hij slaagde er nooit in om een van die nominaties te verzilveren.

Andere memorabele rollen die Finney nog speelde, zijn die van Daddy Warbucks in ‘Annie’ (1982), van Scrooge in de gelijknamige film (1970) en van Winston Churchill in de vaak bekroonde tv-film ‘The Gathering Storm’.

Zijn laatste acteerprestaties dateren van het begin van dit decennium. Toen was hij nog te zien in ‘The Bourne Legacy’ en in de James Bondfilm ‘Skyfall’.